U istanbulskoj opštini Bagcilar obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Komentari:12
U istanbulskoj opštini Bagcilar prigodnim programom obilježena je 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Iz Opštine Bagcilar saopštili su da je program organiziran kako se nikada ne bi zaboravio genocid u Srebrenici. Program obilježavanja započeo je mimohodom kojem su prisustvovali brojni građani i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Turkiye, a centralni program je održan na gradskom trgu gdje su simbolično postavljeni tabuti. ( Opština Bağcılar - Anadolu Agency )

Podijelite:

U istanbulskoj opštini Bagcilar prigodnim programom obilježena je 27. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Opštine Bagcilar saopštili su da je program organiziran kako se nikada ne bi zaboravio genocid u Srebrenici.

Program obilježavanja započeo je mimohodom kojem su prisustvovali brojni građani i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Turkiye, a centralni program je održan na gradskom trgu gdje su simbolično postavljeni tabuti.

Načelnik Bagcilara Abdullah Ozdemir je zajedno s bošnjačkim majkama, koji su u genocidu izgubile djecu, na tabute položio karanfile. Ozdemir je u obraćanju istakao da turski narod osjeća duboku bol i tugu zbog genocida u Srebrenici. “Svakog 11. jula osjećamo istu bol i tugu”, kazao je.

Ramiza Gurdić, koja je u genocidu ostala bez dvoje djece i supruga, istakla je da je njoj svaki dan 11. juli i da stalno misli na svoju djecu i da osjeća veliku tugu.
“Želim da majke ne šute i neka traže svoja prava. Šutnja nije dobra”, rekla je Gurdić.
Na 27. godišnjicu genocida u Potočarima je održana komemoracija i dženaza za još 50 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije