U Novom Pazaru obilježena 99. godišnjica osnivanja Republike Turske

Dan Republike Turkiye obeležen je svečanim prijemom u Kulturnom centru u Novom Pazaru čiji je domaćin bio generalni konzul Basar Basol. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Sandžaka, a među zvanicama bili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić, narodni poslanici Skupštine Srbije kao i predstavnici brojnih institucija iz Sandžaka. ( Info Leader Media - Anadolu Agency )

Podijelite:

Dan Republike Turkiye obilježen je svečanim prijemom u Kulturnom centru u Novom Pazaru čiji je domaćin bio generalni konzul Bašar Bašol, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Sandžaka, a među zvanicama bili su predsjednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, narodni poslanici Skupštine Srbije kao i predstavnici brojnih institucija iz Sandžaka.

Dan Republike Turkiye obeležen je svečanim prijemom u Kulturnom centru u Novom Pazaru čiji je domaćin bio generalni konzul Basar Basol. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Sandžaka, a među zvanicama bili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić, narodni poslanici Skupštine Srbije kao i predstavnici brojnih institucija iz Sandžaka. ( Info Leader Media – Anadolu Agency )

Prijem je počeo intoniranjem himni Republike Turske i Republike Srbije, a nakon toga gostima se obratio i generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol. On je rekao da se s ponosom i zadovoljstvom obilježava 99. godišnjica od osnivanja Republike Turske, u kojoj je, kako je kazao, uspostavljen nacionalni suverenitet pobjedom u borbi za nezavisnost pod vođstvom Mustafe Kemala Ataturka u veoma teškim uslovima.

“Zemlja od 13 miliona ljudi, čija je ekonomska i finansijska struktura propala nakon Balkanskog rata, Prvog svjetskog rata i Rata za nezavisnost koji je trajao ukupno deset godina, čiji su ljudi pogođeni epidemijom i čiji je nivo pismenosti bio nizak, postala je današnja jaka Republika Turska, s jakom i obrazovanom populacijom od 83 miliona stanovnika, sa solidnom infrastrukturom i ekonomijom u razvoju. Moramo znati da cijenimo vrijednost toga i da radimo više da bi poveli prosperitetniju zemlju budućim generacijama”, rekao je generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

On je kazao da Turska, uzimajući princip Mustafe Kemala Ataturka kao svoj vodič, mir u zemlji i mir u svetu, usvaja pristup koji daje prioritet diplomatiji u rješavanju međunarodnih problema.

“Naše preduzetničko i humanitarno razumevanje spoljne politike, uz jaku vojsku i odbrambenu industriju, nastavlja biti element sigurnosti u svom regionu i šire. Braneći svoja legitimna prava i interese, naša zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija, kao što su FETO, ISIL, PKK, koje ugrožavaju njenu sigurnost. Odnosi Srbije i Turske doživljavaju svoj istorijski vrhunac. Prijateljski odnosi između našeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odražavaju se na saradnju dvije zemlje na veoma pozitivan način. Naša braća iz Sandžaka, koju vidimo kao most saradnje između Turske i Srbije, imaju izuzetno mjesto u tursko-srpskim odnosima i u srcima turskog naroda”, rekao je turski konzul, koji je pročitao i Erdoanovo pismo.

U pismu se navodi da su demokratskim revolucijama, koje su izvedene u posljednje dvije decenije, uklonjene prepreke koje su stajale između naroda i republike.

“Dragi moj narode, pozdravljam vas najsrdačnijim osjećanjima, ljubavlju i poštovanjem. Danas svi doživljavamo ponos i uzbuđenje obilježavanjem 99. godišnjice Republike Turske. Ovu priliku koristim da se sjetim osnivača naše Republike gazi Mustafe Kemala Ataturka, naših heroja koji su pobjedom krunisali oslobodilački rat. Želim milost našim šehidima koji su pali na zemlju zarad naše nezavisnosti i sa zahvalnošću se sjećamo naših gazija. Od Turske smo napravili državu čija se demokratija uzima za primjer, čija je ekonomija impresivna i koja čuva nacionalno jedinstvo”, navodi se u pismu.

Dan Republike Turkiye obeležen je svečanim prijemom u Kulturnom centru u Novom Pazaru čiji je domaćin bio generalni konzul Basar Basol. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Sandžaka, a među zvanicama bili su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić, narodni poslanici Skupštine Srbije kao i predstavnici brojnih institucija iz Sandžaka. ( Info Leader Media – Anadolu Agency )

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije