14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaVijestiU Novom Pazaru prikupljeno 37 jedinica krvi (VIDEO)

U Novom Pazaru prikupljeno 37 jedinica krvi (VIDEO)

U novopazarskom Domu omladine je i danas organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, gdje su građani Novog Pazara bili u prilici da daju krv i na taj načn nekome spase život.

Na akciji se odazvalo 46, a krv je dalo 37 građana, kako kažu iz Crvenog krsta ljeti uvijek ima manjak krvi, ali s obzirom da su godišnji odmori zadovoljni su koliko je davaoca imalo.

Prema riječima doktorke Marije Obradović, dati krv je veoma zdravo, gdje se pritom obnavljaju sve rezerve krvi, to je neka rezerva koja nama nije neophodna, ali je izuzetno bitna nekome kome spašava život.

Sama procedura nije bolna, ne traje dugo, možda 15 do 20 minuta, gdje mi ljekari prije svakog davanja krvi provjerimo zdrastveno stanje osobe, da ne bi slučajno njega ugrozili ili nekog ko bude tu krv primio, tako da je to jako bezbolna, a humana akcija, istakla je doktorka Obradović.

Doktorka je također pomenula da su svake druge nedjelje u Novom Pazaru, kao i da su Pazarci jako human narod, da se uvijek odazovu svakoj akciji . Ona je naglasila da krv mogu dati zdrave, punoljetne osobe od 18 do 65 godina.

Iz Crvenog Krsta se zahvaljuju svima koji su došli i odazvali se akaciji, ali pozivaju i sve punoljetne građanje koji su u mogućnosti da dođu i daju krvi kao bi nekom spasili život.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA