14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaEkonomijaU ponoć u EU na snagu stupa zabrana uvoza ruskog uglja

U ponoć u EU na snagu stupa zabrana uvoza ruskog uglja

IzvorPatria

Državama članicama EU više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije nakon prijelaznog razdoblja koje završava danas u ponoć. Embargo je dio petog paketa sankcija o kojemu se EU dogovorio u aprilu i stupit će na snagu od četvrtka nadalje.

Države EU dogovorile su se o prijelaznom razdoblju od 120 dana kako bi industriji dale vremena da se prilagodi zabrani uvoza. Cilj je oslabiti rusko gospodarstvo u jeku njezine invazije na Ukrajinu. Europska komisija je objavila da bi embargo na ugalj Rusiju godišnje mogao stajati oko 8 milijardi eura.

Embargo na ugalj EU bila je prva sankcija Rusiji na polju energetike. U kasnijem paketu Europska unija je zabranila uvoz ruske nafte kako bi pojačala pritisak na Moskvu. Embargo na naftu trebao bi stupiti na snagu potkraj godine, uz iznimke za nekoliko država koje posebno ovise o ruskoj nafti. To uključuje i Mađarsku, kojoj će biti dopušten nastavak opskrbe naftovodima iz Rusije.

Ruski operater naftovoda Transneft priopćio je u utorak da je transport nafte iz Rusije za Mađarsku, Češku i Slovačku zaustavljen.

IzvorPatria
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA