U Priboju je danas obavljena dženaza Ervinu Ćelahmetiviću

Podijelite:

U Priboju je danas obavljena dženaza Ervinu Ćelahmetiviću, mladiću iz tog grada koji je prije dva dana na smrt pretučen od strane osumnjičenog pripadnika MUP-a Srbije.

Veliki broj građana iz Priboja i svih dijelova Sandžaka, vjernika, članova porodice, nakom podne namazu Hasan-agina džamija u starom Priboju prisustvovalo je dženazi i ukopu na lokalnim mezarlucima Bjeliš. Dženazi su prisustvovali zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), bošnjačkih političkih partija, kao i imami i predstavnici Islamske zajednice u Srbiji i Mešihata IZ-e Sandžaka – Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Ervin Ćelahmetović, tredesetpetogodišnji mladić iz Priboja ubijen je u subotu veče, pred više očevidaca u jednom ugostiteljskom objektu, udarcima koje mu je zadao pripadnik srpske policije I.A., zaposlen u Interventnoj brigadi policije u Beogradu.

Ubistvo Bošnjaka u Priboju osudilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i zahtjeva od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

“ Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbjediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije”, poručili su iz BNV-a.

U reagiranjima ubistvo su osudile političke partije Bošnjaka u Sandžaku, organizacije civilnog društva, Mešihat IZ-e Sandžaka, također hitnu reakciju državnih organa, da profesionalno procesuiraju i kazne odgovornog za ubistvo, kao i da ovo “ubistvo u Priboju nameće teška pitanja sigurnosti, čovječnosti i empatije”.

Na temu “Bezbjednost građana Priboja”, pokrenuta je inicijativa da se povodom ovog ubistva održi vanredna sjednica lokalne samouprave. Ovaj zahtjev je podnio samostalni odbornik u lokalnom parlamentu Priboja, Nenad Anđić.

U Priboju je za danas, odlukom predsjednika opštine Lazara Rvovića, proglašen dan žalosti.

U Novom Pazaru je za petak zakazan građanski protest “Sandžak protiv nasilja”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije