U Tutinu se održava dvodnevni festival nauke

Komentari:12

Podijelite:

Peti po redu festival nauke “Tutin fest 2022”, otvoren je 3. Juna u Tutinu a na njemu su prestavljeni naučni programi škola i institucija učesnika.


Cilj festivala je, kako je rečeno na otvaranju u tutinskoj gimnaziji, nije da posjetioci dobiju suhoparne informacije, već da kroz igru i druženje sami dođu do zaključka.
Pored mladih naučnika, učenika, nastavnika i građana, na otvaranju ovog festivala bili su predstavnici lokalne samouprave, narodna poslanica iz Tutina Selma Kučević, javne ličnosti gosti iz regije.


Zanimljiva matematika i hemijski eksperimenti, kao i informacije o sovama-interentnim pticama koje žive u našim krajevima je dio sadržaja koji se može vidjeti i čuti na ovom festivalu.


Direktor festivala Vahidin Ramičević je ocjenio da je, iz razloga što se puno omladine animiralo, to postao jako bitan događaj za osnovce i srednjoškolce u Tutinu.
“Postali su kreativni. Pripremaju se čak tri-četiri mejseca sa svojim idejama. Puno omladine uzima učešće svake godine, što je dobro za naš grad, da se djeca dodatno pripremaju za studije. Posljednjih godina u neke programe su uključene i visokoškolske ustanove”, rekao je Ramičević.


Učesnici na ovom festivalu zanimljive nauke su učenici iz Vlasotinca, Leskovca, Beograda, Novog Sada, Raške, Kraljeva, Novog Pazara i Tutina.
Nedžla Jusufović, učenica 3. razreda tutinske gimnazije je, ispred grupe koja na svom štandu, preko mikroskopa povezanog kamerom i displejom, predstavlja zanimljivu biologiju.

Pojašnjava da između ostalog, pokazuju razloge zbog čega ne možemo da pijemo morsku vodu, zašto slatkovodne ribe mogu da žive samo u toj vodi, te da njena grupa mladih naučnica ovom prilikom prezentuje procese poput osmoze-filtriranja vode, krv i eritrocite i ćelije.
“Mikroskopom možete da vidite eritrocite, svoje ili izolovane. Takođe možemo da izolujemo stome, to radimo sa mnjom djecom. Uzmemo blitvu i na poleđini lista lakiramo lakom, depiliramo list i tako izdvojimo stome koje učestvuju u fotosintezi. To je zanimljivo i lijepo se vidi pod mikroskop. Imamo i neku igru s dinosaurusima, to je za mlađe.


Predsjednik opštine Tutin Salih Hot je, nakon obilaska štandova i deminstracije eksperimenata i zapažanja mladih naučnika rekao da festival za lokalnu samoupravu znači puno. Najavio je da će ubuduće uložiti napora da bude još bolje organizovan.


“Zainteresovani smo radi naše mladosti, ovdje u Tutinu. Mi smo grad mladosti, prvi smo u Srbiji. Naći ćemo načina da mladima upotpujujemo bitisanje i uključimo ih u razvoj opštine Tutin. Ovaj festval je i više od festivala obzirom da se mladi druže, stiču prijateljstva. Tutin je otvoreni grad i nama puno znači sticati priateljstva čirom ove države i svijeta”, poručio je Hot.
U okviru programa “Tutin fest 2022” predviđena je izložba divljeg biljnog i životinjskog svijeta pod nazivom „Wonders of the Hoo trails“ koja je otvorena u “Kući mira”. Izložbu čini preko 50 fotografija divljeg biljnog i životinjskog svijeta prekogranične regije Srbije i Crne Gore.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju takođe još jedan austrijski kratki film od ponuđenih pet filmova i da u Narodnoj biblioteci „Dr Ejup Mušović” prisustvuju književnoj večeri na kojoj je predstavljena knjiga profesora Sefedina Šehovića i Filduze Prušević Sadović, „DIDAKTIKA (savremeni tokovi)”.


Nakon drugog dana Festivala uslijediće posjeta turističkim destinacijama Opštine Tutin.
Prijatelji ovog projekata su Opština Tutin, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Centar za kulturu, turizam, omladinu i sport, Švajcarska ambasada, Austrijski kulturni forum i Modern stan invest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije