16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaVijestiUbistvo Abu Akleh: Stotinu dana poslije, porodica se i dalje bori za...

Ubistvo Abu Akleh: Stotinu dana poslije, porodica se i dalje bori za pravdu

Nepostojanje američke istrage ubistva palestinsko-američke novinarke pokazuje ‘izostanak odgovornosti’, kaže porodica.

Pravda ostaje nedostižna za dugogodišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju su izraelske snage upucale i ubile prije 100 dana, dok njena porodica nastavlja pozivati američku vladu da se uključi i provede nezavisnu istragu.

Shireen Abu Akleh, palestinsko-američka novinarka, poznata širom arapskog svijeta po 25-godišnjem izvještavanju o izraelskoj okupaciji, ubijena je hicem iz izraelskog snajpera u glavu 11. maja, dok je izvještavala o izraelskoj raciji na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ova 51-godišnja novinarka je bila s grupom drugih novinara, uključujući kamermana Al Jazeere Majdija Bannouru, koji je snimio period neposredno nakon ubistva.

Svi novinari su nosili kacige i press prsluke, čime su jasno obilježeni kao novinari.

Izostanak odgovornosti za zločine Izraela

Sada, više od tri mjeseca nakon što je Shireen Abu Akleh ubijena, njena porodica – koju je američki predsjednik Joe Biden ignorirao tokom posjete Bliskom istoku prošlog mjeseca i ponovo kada su otišli u Washington – kazala je da, uprkos brojnim dokazima i nekoliko istraga koje su zaključile da je Izrael odgovoran, SAD nije uradio ni minimum da pozove svog saveznika na odgovornost.

“SAD treba pojačati napore i provesti istragu ubistva svoje državljanke i novinarke“, kazala je za Al Jazeeru Lina Abu Akleh, nećakinja Shireen Abu Akleh.

Iako su izvještaji Al Jazeere, izjave svjedoka i istrage koje su proveli Palestinska samouprava, Ujedinjeni narodi i nekoliko američkih medijskih kuća kao što su Washington Post i CNN, zaključili da je metak iz izraelskog snajpera ubio Shireen Abu Akleh, američki State Department je saopćio u julu kako nema razloga da vjeruje da je njena smrt bila namjerna, već je prije “rezultat tragičnih okolnosti“.

SAD šalje Izraelu blizu četiri milijarde dolara vojne pomoći godišnje i, kako smatra Lina, odluka Washingtona da ignorira očite dokaze o ubistvu njene tetke rezultat je američkog kontinuiranog odnosa nekažnjivosti spram Izraela.

“Ove [istrage] šalju poruku SAD-u da je izostanak odgovornosti za prošle zločine Izraela nad američkim državljanima rezultirao još jednim ubistvom“, kazala je ona.

“To pokazuje da izraelske vojnike nije briga jeste li vi američki državljanin. Ako ‘palestinski’ prethodi ‘Amerikancu’, onda ste meta.“

Vatra okupacionih snage s ciljem da ubije

“SAD nije uradio ni minimum i pozvao izraelskog vojnika [koji je ispalio hitac], odgovornog u lancu komande, i sistem na odgovornost”, rekla je Lina Abu Akleh.

Palestinska samouprava je objavila rezultat svoje istrage 26. maja i kazala je da su izraelske snage namjerno ustrijelile novinarku Al Jazeere.

“Jedini izvor vatre bile su okupacione snage s ciljem da ubiju“, rekao je tada palestinski državni tužitelj Akram al-Khatib.

Palestinska samouprava je predala metak kalibra 5,56 milimetara koji je ubio Shireen Abu Akleh – za koji stručnjaci kažu da je osmišljen da probije pancir – američkim zvaničnicima 3. jula i odlučno je odbila zajedničku istragu s Izraelom.

Shireen Abu Akleh je 12. novinarka Al Jazeere koja je ubijena dok je izvještavala sa terena.

Poznata kao “glas Palestine“, utjecaj i prisustvo Shireen Abu Akleh, kao poznatog imena širom arpaskog svijeta, dokaz su njene hrabrosti u izvještavanju sa protesta, iz ratova, sa izbora i u pokrivanju priča o palestinskim zatvorenicima.

Al Jazeera je opisala ubistvo Shireen Abu Akleh kao “hladnokrvni atentat“ i naložila je svom pravnom timu da dosije o njenom ubistvu pošalje na Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu.

Ova medijska mreža je organizirala bdijenja solidarnosti u svom sjedištu u Dohi i u biroima širom svijeta, u znak obilježavanja 100 dana od njenog ubistva.

Poricanje, ‘zalutali metak’, možda i greška

U izjavi je Al Jazeera kazala da će “slijediti svaki put da postigne pravdu za Shireen [Abu Akleh] i osigurati da odgovorni za njeno ubistvo budu dovedeni pred lice pravde i pozvani na odgovornost na svim međunarodnim pravnim i zakonskim platformama i sudovima“.

Palestinska samouprava je slijedila isti primjer.

Njen ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozvao je ICC da otvori zvaničnu istragu i pozove Izrael na odgovornost.

Izrael je promijenio priču o ovom incidentu nekoliko puta.

Prvo je poricao optužbe, da bi potom za ubistvo okrivio “zalutali metak” od palestinskih boraca te na kraju priznao da je izraelski vojnik možda greškom pogodio Shireen Abu Akleh te isključio istragu svoje vojske.

Prošlog mjeseca je porodica Shireen Abu Akleh otputovala u Washington i susrela se s raznim američkim predstavnicima, kao i s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Victor Abu Akleh, Linin brat, kazao je reporterima da njegova porodica zahtijeva odgovornost kako bi poštedila druge Palestince s dvojnim državljanstvom bola i patnje koje su oni iskusili.

“U Palestini, naravno, tuga naše porodice nije jedinstvena Shireen čak nije ni prva američka državljanka koju je ove godine ubio Izrael.“

Iako je Blinken naglasio posvećenost odgovornosti, Lina Abu Akleh je rekla da je Bidenova administracija trebala djelovati imajući u vidu sigurnost i dobrobit američkih državljana u inozemstvu.

Osjećaj nade, ali i zabrinutosti

“SAD priča o slobodi medija, ljudskim pravima i demokratiji, ali to ne prate djela. Isti standardi se izgleda ne primjenjuju na Amerikance palestinskog porijekla.“

Ipak, porodica je svjesna značaja posjete američkoj prijestolnici, gdje su razgovarali direktno sa senatorima i kongresmenima.

“Vratili smo se iz [Washingtona] s osjećajem nade, ali i zabrinutosti da će američka administracija pokušati ovo gurnuti pod tepih“, rekla je Lina Abu Akleh.

“Međutim, s svom podrškom koju smo dobili od predstavnika iz Kongresa i sa svim naporima u pridruživanju našem pozivu na nezavisnu američku istragu, osjetila sam se ispunjenom nadom i podstaknutom da nastavim tražiti pravdu uz saznanje da imamo saveznike na Capitol Hillu.“

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA