Učenica generacije Lejla Metović iz Sjenice ponosna na period obrazovanja na bosanskom jeziku | Video

U razgovoru za Behar TV Lejla Metović ističe da je prije svega ponosa na ostvarene rezultate na takmičenjima, ali i posebno na to što joj je kao i ostalim drugarima kojima je maternji jezik bosanski bilo omogućeno da se na njemu i školuju

Podijelite:

Osnovna škola  “12. decembar” iz Sjenice obilježila je prigodnim programom u sjeničkom Domu kulture završetak školske godine i tom prilikom novčanim nagradama i odgovarajućim priznanjima nagradila najuspješnije učenike.

Obzirom da se nastava u ovoj ustanovi organizuje i na bosanskom i na srpskom jeziku, za učenicu generacije u nastavi na srpskom jeziku proglašena je Tara Milević, a u nastavi na bosanskom Lejla Metović.

U razgovoru za Behar TV Lejla Metović ističe da je prije svega ponosa na ostvarene rezultate na takmičenjima, ali i posebno na to što joj je kao i ostalim drugarima kojima je maternji jezik bosanski bilo omogućeno da se na njemu i školuju.

“Maternji jezik je veoma važan u obrazovanju, to je jezik na kojem sanjamo, na kojem pričamo i dio je našeg identiteta”, dodala je Metović.

Škola “12. decembar” uživa status ustanove od nacionalnog značaja za Bošnjake i kao takva obrazuje izuzetno uspješne učenike koji u značajnom procentu upisuju najprestižnije obrazovne profile srednjih škola kako u Sandžaku, tako i širom zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije