Udruženje “Svetionik” organiziralo je večer duhovne poezije i muzike, promovisana knjiga “Slika u ogledalu”.

Komentari:12

Podijelite:

Ljubitelji divanske pozije su na skupu održanom u Bošnjačkom nacionalnom vijeću imali prilike da se upouznaju sa ovom vrstom književosti.

Književnik i autor knjige, Damir Saračević je, izražavajući zadovoljstvo i impresije zbog prvog boravka u Novom Pazaru, kazao da su u ovoj knjizi osjećanja koja je zapisivao prilikom druženja sa posebnim ljudima.

“Ovo je bilo jedno prelijepo veče, sa mladim ljudima, što me veoma raduje. Imao sam priliku u Bošnjačkom nacionalnom vijeću promovisati moju pretposljednju knjigu Slike u ogledalu. To je slika divanske poezije, na kojoj sam radio nekih 12 godina i tu sam pokušao da prenesem taj osjećaj duše u smislu nadrealnog, nadosjetnog, ono što duša nekad ne zna da ispriča, da se pokuša preijeti na papir”, kazao je on.

Saračević je studirao književnost u Sarajevu i sociologiju u Lincu. Uz ovu knjigu objavio je i četiri zbirke pjesama. Zastupljen je u više antologija, koje su izdate u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Živi u Lincu i radi kao direktor Instituta interkulturalne pedagogije obrazovne ustanove VHS Gornja Austrija.

O ovoj vrsti umjenosti i knjizi govorio je predavač bošnjačke književnosti, predvač na Univetzitetu u Sarajevu i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, prof. d Sead Šemsović.

Skupu se obratila i predsjednica BNV-a, Jasmina Curić, rekavši da je ovo skup koji odiše ljepotom bošnjačke kulture i da Vijeće u svom radu, kao jednu od osnovnih polaznih tačaka, ima da pokaže da su Bošnjaci Sandžka i Bosne jedan narod.

“Bošnjaci Sandžaka sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine su jedan narod. Organizatori ovog skupa su dali doprinos ovom našem nastojanju”, rekla je Curić zahvalivši se autoru na ovom književnom djelu i što je iazbarao BNV, kao kuću svih Bošnjaka da to djelo promoviše.

Također je, Udruženju Svetionik, poželjela da “nastavi da sija, osvetljava puteve i da na, kako je kazala, ovim burnim vodama Balkana da ne zalutamo jer za nas Bošnjake bura ne prestaje”.

Tokom scenskog dijela večeri izvedbama duhove muzike predstavili su se vokalni solisti Enes Ukić i Almedin Varošanin i gitaristi Besim Habibović i Enes Petlača i muzička grupa hora “Isa-beg”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije