Ugljanin: 30. oktobra suosjećamo sa sa herojima bitke nakon koje je proglašena moderna Republika Turska

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas čestitku predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajjipu Erdoanu i turskom narodu povodom 30. oktobra – Dana pobjede, stoji na zvaničnom sajtu ove stranke.

„Nacionalni praznik – Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na Bitku na Dumlupinaru, posljednjoj bitci u Ratu za nezavisnost Republike Turske. Danas se suosjećamo sa herojima ove bitke nakon koje je proglašena moderna Republika Turske“, istakao je u čestitci Ugljanin.

Prigodnim manifestacijama i programima širom Turske danas se obilježava 30. august, nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 101 godinu, javlja Anadolu.

Uporedo s Danom pobjede, Turska danas obilježava i Dan oružanih snaga.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan predvodio je državni vrh na svečanoj ceremoniji u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 101 godinu, zabilježile veliku pobjedu u Bitki na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije