8.7 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaDruštvoUgljanin: Bošnjaci ne prihvataju da budu likvidirani iz političkog procesa (VIDEO)

Ugljanin: Bošnjaci ne prihvataju da budu likvidirani iz političkog procesa (VIDEO)

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin ocjenio je da pozitivan politički ambijenat i velika nacionalna izlaznost Bošnjaka na proteklim izborima za nacionalana vijeća, u odnosu na druge manjine, pokazuje visoku nacionalnu svijest i političku zrelost Bošnjaka Sandžaka.

On je u obraćanju medijima uputio čestitke svim listama koje su učestvovale na izborima i potvrdio da su razgovori o konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u toku.

“Mađarska nacionalna manjina je najmnogobrojnija, a Bošnjaci su za neki šest posto više izišli od Mađara. To nas raduje i to pokazuj jednu visoku nacionalnu svijest i političku zrelost Bošnjaka Sandžaka. Očekujemo da će tekući razgovori o konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća vrlo brzo dati rezultate”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je ispred SDA Sandžaka uputio zahtjev predsjedniku Srbije, premijeru Kosova i predstavnicima Evropske unije da se u daljem procesu razgovora o Kosovu uključe predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predstavnici Bošnjaka Kosova.

“Ne prihvatamo da se bilo kojoj od opština ili terirorijalnoj jedinici, republici, daje nacionalni predznak bilo kog naroda. Ignorisanje progonstva iz Bošnjačke mahale u Mitrovici predstavlja legalizaciju etničkog čišćenja i zločina nad bošnjačkim narodom koji su izvršil srpske oružane snage tokom 1998. i 1999. godine. Svirepim zločinima su protjerali Bošnjake, a popalili bošnjačke kuće, uključujući i moju, gdje smo svih sedmoro djece odrasli. Zato je neprihvatljiv naziv Zajednica srpskih opština. Korišćenje nazova Zajednica srpskih opština, Republika srpska to je saučesništvo u zločinima koji su počinjeni na toj teritoriji na kojoj je nastala i ta “opštine” i ta Republika srpska”, istakao je lider SDA Sandžaka.

On je ponovio stav kojim se zahtjeva revizija Akcionog plana za manjine za Poglavlja 23 i 24, zbog kako je ukazao, u potpunosti ignoriše sve zločine nad Bošnjacima, u organiziranom teroru Miloševićevog rešima, a i kasnije.

“Bošnjaci ne prihvataju da budu likvidirani iz političkog procesa, a da se završi process rješenja jugoslovenske krize. Bošnjaci su, predstavnici Sandžaka, bili aktivni učesnici mirovne konferecije o bivšoj Jugoslaviji, sve do Dejtonskog sporazuma. Iz nekig razloga, nama nepoznatog, bošnjački narod je likvidiran iz svih pregovora o statusu Bosne, Sandžaka i bošnjačkog naroda na Balkanu”, rekao je Ugljanin, upitavši šta je razlog.

Najavio je da će pokrenuti kampanju za uključenje Bošnjaka u sve ove procese jer, kako je podvukao, Bošnjaci neće kao publika da mirno posmatra da se završi rješavanje statusa svih naroda, a da se pitanje Bošnjaka rješava bez njihove saglasnosti i učešća.
Čestitajući 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, Ugljanin je ispred SDA Sandžaka poručio da ih posebno raduje najava iz parlamenta Evropske unije da bi Bosna i Hercegovine u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

“Ova rečenica predstavlja ključ za rješenje jugoslovenske krize, ključ za stabilan i trajan mir na Balkanu jer ukoliko se BiH, onakva kakva je prije 79 godina proglašena, država ravnopravnih građana i naroda konstituiše, a takva je priznata od strane UN-a, onda Bošnjaci Sandžaka imaju izvjesniju i sigurniju budućnost i Sandžak kao regija dobija izvjesniju i sigurnju budućnost zato što će se većina ovih spornih pitanja riješiti u bilateralnim odnosima BiH, kao matične države svih Bošnjaka, sa Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom..”

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA