14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaUgljanin: Bošnjaci su politički zreo narod, SDA Sandžaka podržala listu "Bošnjačko jedinstvo"

Ugljanin: Bošnjaci su politički zreo narod, SDA Sandžaka podržala listu “Bošnjačko jedinstvo”

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka će na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće podržati listu “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”. Nosilac liste biće predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin, ali neće biti kandidat.

Ugljanin je u obraćanju medijima istakao da ova lista predstavlja kontinuitet zbog kojeg je Bošnjačko nacinalno vijeće osnovanano tokom raspada Jugoslavije 1991. godine i da će prioritetni zadatak budućeg saziva Vijeća biti borba da se otkloni opasnost po biološki opstanak Bošnjaka i djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu.

“Bošnjaci kao narod su u međuvremenu preživjeli genocid, Bošnjacima u Srbiji još uvijek nije priznat status naroda i zbog toga je Bošnjačko nacionalno vijeće vrlo važno… Bošnjačko nacionalno vijeće ima kontinuitet svih ovih godina, posebno kandidati sa liste “Bošnjačko jedinstvo” koji imaju svoj lični autoritet i u sredinama u kojima žive i među Bošnjacima, što su pokazali u prethodna dva mandata, to su ljudi koji su nacionalno svjesni i politički odgovorni, oni će biti u ovom procesu stožer za postizanje bošnjačkog jedinstva”, kazao je Ugljanin.

On je pozvao liste koje učestvuju na izborima da u kampanji budu pošteni, stvaraju pozitivnu političku klimu, paze na svoju retoriku i nakon rezultata svi zajedno učestvuju u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Time će, podvukao je, obavezati državu Srbiju da poštuje stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Očekujem da ovi izbori za BNV proteknu u jednoj političkoj harmoniji, pozitivnoj političkoj klimi, fer odnosima. Da svi govornici čuvaju i paze dostojanstvo ličnosti i uzajamno poštovanje i na taj način dokažu da smo mi Bošnjaci politički zreo narod i da imamo pravo da čuvamo i unaprjeđujemo svoj identitet i svoja pojedinačna i kolektivna prava u ovoj državi”, rekao je Ugljanin.

On je poručio da će se čitavim bićem boriti da lista čiji je nosilaci pobjedi i dobije što više podrške.

“Jer, ne može neko, bilo za parlament Srbije, bilo za Bošnjačko nacionalno vijeće, da priča jedno u kampanji, a drugo u Beogradu, ne. Ova lista ima jasan program koji predstavlja kontinuitet političkih zahtjeva i ideja zbog kojih je i Bošnjačko nacionalno vijeće osnovano. Mi kao stranka podržavamo listu, a lista je ta koja svojim autoritetom i znanjem i sposobnostima opravdaju naše povjerenje”, rekao je Ugljanin.

Na poruke prethodno dvije prijavljene liste o depolitizaciju Vijeća naglasio je da političke stranke vode partijsku, a Bošnjačko nacionalno vijeće nacionalnu politiku.

“To što bi željela velikosrpska ideologija koja kaže “imate pravo na jezik i pismo, kulturu i informisanje I to je to”, to nije tačno. Zakonom o nacionalnim manjinama kaže se da se nacionalno vijeće bavi i odlučuje o svim pitanjima koja su nepsredno vezana za status i položaj naroda, sva druga kolektivna i individualna prava zagarantovana Ustavom Republike Srbije i zakonima. To znači da možete sve, samo nemojte da pravite vojsku i policiju. Ovi koji su se kandidovali treba da nauče šta je Vijeće, šta sve može i da pročitaju zakone”, poručio je.

Na pitanje da li će budući izbori predstavljati borbu između onih koji predstavljau Beograd i onih koji to nisu, lider SDA Sandžaka je rekao da ne zna, ali je prenio poruku sa sastanka političkih predstavnika Bošnjaka sa turskim predsjendikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“On je svima nama koji smo tu bili pristuni, a bila je predsjednica Vijeća i predstavnici stranaka, kazao da traži od nas bošnjačko jedinstvo i saradnju, u interesu Bošnjaka. Ko god radi suprotno ne zaslužuje da bude podržan od Bošnjaka, kazao je predsjednik Erdogan. SDA Sandžaka i svi oni koji nas podržavaju znaju da smo se mi odrekli svih privilegija i poluga vlasti, visokih pozicija, svega da bi smo govorili da Bošnjacima u Srbiji nije dobro, da su Bošnjaci nezadovoljno i da ćutanjem nismo prihvatili iluziju da je Bošnjacima dobro”, zaključio je on.

Predsjednik SDA Sandžaka je pozvao Bošnjake širom svijeta, čak i u Turskoj i Australiji, da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva, posebno zbog ostavrivanja svojih nacionalnih prava ali i da bi Bosna i Hercegovina u biletarelanim odnosima sa Srbijom mogla da traži prava za Bošnjake.

Ugljanin je pozdravio i usvajanje Zakona o Bosni i Hercegovini od strane Kongresa Sjedinjenih američkih država, kojim se podržava suverinitet i multietnički karatkter građanske države.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA