Ugljanin: Bošnjake i Albance u Srbiji dovesti u ravnopravan položaj sa srpskom manjinom na sjeveru Kosova | Video

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas predsjednika Srbije i premijera Kosova, Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, da više ne učestvuju u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, dok se u tim pregovorima ne stavi na dnevni red pitanje Sandžaka i pitanje Preševske doline i time Bošnjaci i Albanci budu dovedeni u ravnopravan položaj sa srpskom manjinom na sjeveru Kosova.

Ponovio je stav da aktivno traže da budu uključeni u sporazum u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije jer, podvukao je, kao politička stranka, legalno i legitimno djeluju na osnovu zakona i propisa u Srbiji.

“Tražimo da se jasno zna da mi Bošnjaci nismo zadovoljni sa svojim statusom. Ignorisanje, odnosno neuključivanjem nas u ovaj proces stvara se kriva slika, iluzija da je Bošnjacima u Srbiji dobro. Nije dobro”, poručio je lider SDA Sandžaka naglašavajući da bez simetrije prava nema mira.

Uputio je kritiku predstavnici EU, zbog kako je naveo potpunog ignorisanja SDA Sandžaka i Partije za demokrtasko djelovanje Preševske doline, kao jedine opozicije u prošlom sazivu Skupštine Srbije.

“Vidim da ti predstavnici EU idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i nekoj, nazovimo je, zaostacima evropske islamofobije. Ne vidim drugi razlog da oni i u potpunosti pokušavaju da isključe Bošnjake i Albance iz ovog procesa razgovora”, kazao je Ugljanin.

“Želimo svako dobro srpskom narodu u Srbiji i srpskoj manjini na sjeveru Kosova, ali tražimo mogućnost da budemo ravnopravni. Svakako pozivamo Lajčaka i Borela da isprave svoju grešku i, umjesto toga što su stavili srpsku manjinu u superpoložaj na sjeveru Kosova, da poštuju Ustav i zakone Srbije, legalitet i legitimitet političkih stranaka u Srbiji i da nam omoguće da Bošnjačko nacionalno vijeće aktivno uzme učešće u pregovorima, kao i SDA Sandžaka kao jedina bošnjačka stranka koja se jedino javno zalaže i traži da učestvuje u tom procesu”, rekao je Ugljanin.

On je u obraćanju medijima istakao da bi uključenjem Bošnjaka u vezi normalizacije odnosa između Kosova Srbije Evropska unija isto ono što traži za Srbe treba da traži za Bošnjake i Albance, te kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju treba traži rješavanje nagomilanih problema Bošnjaka.

“Da omogući Bošnjacima aktivno i djelotvorno učešće u svim institucijama sa javnim ovlaštenjima in a lokalnom i na republičkom nivou, da se osjetimo kao dio ovog društva, a ne kao strano tijelo u kome se čeka stalno neki problem da nas neko pobije ili protjera sa ovih prostora”, istakao je Ugljanin navodeći primjer da je njegova rodna kuća u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici zapaljena dok je bio narodni poslanik u Saveznoj skupštini.

Ugljanin je, citirajući raniji odgovor Miroslava Lajčaka da nije moguće uključiti Bošnjake i Albance u briselski mirovni proces, upitao zašto to nije moguće.

“Jesu li Srbi neki nebeski narod ili su samo oni izloženi nekim neprijatnostima. Evo, ovo je dokaz, imamo najmanje pos to primjera u svim sferama života o rušenju tih prava Bošnjacima”, naveo je on, pokazujući publikaciju “Hronologija zla i neizvjesnosti” o kršenju ljudskih prava u Sandžaku i SR Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine.

Osvrnuvši se na najavu izbora u Srbije, predsjednik SDA Sandžaka je, ukazujući da se zalažu za stvaranje pravne države, rekao “da će raditi da izbori budu fer, a ne da budu izbori za koje se ne zna datum njihovog održvanja, a zna se koliko će aktuelna vlast imati glasova u Sandžaku”.

“Nama trebaju izbori da omogućimo ljudima da se izjasne o programu, a ne da glasaju za broj jedan. Zna se čiji je broj jedan”, zaključio je Ugljanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije