Ugljanin: Ići ćemo i do Međunarodnog suda za ljudska prava

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je izjavio da briselski mirovni proces predstavlja realizaciju odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje predstavnika Evropske unije, ambasadora Kvinte i drugih predstavnika međunarodne zajednice i zatražio da se u taj proces uključi pitanje statusa Bošnjaka Sandžaka i pitanje statusa Albanaca Preševske doline.

On je u obraćanju medijima rekao da će se svim silama boriti da velikosrpske politika ne dobije još jednu republiku na Kosovu, uključujući i Bošnjačku mahalu u Mitrovici, neće imati mira i ići, ako bude trebalo do Međunarodnog suda.

„Ne može, svim silama ćemo se borit da to ne bude. Ići ćemo i do Međunarodnog suda za ljudska prava, nećemo imat mira. To je naše pravo, naša obaveza. Građani Sandžaka neka razmišljaju za koga glasaju. Da li će ubuduće davati legitimitet slugama velikosrpske politike ili će jednostavno se kucnuti u glavu i reći hoćemo nešto da učinimo za sebe. Hoćemo da pomognemo rješavanje globalnoga bošnjačkog nacionalnog pitanja. Ne mogu građani da glasaju jedne na lokalu, a da od naših Poslanika traže da brane svoja prava u Skupštini Srbije“, istakao je Ugljanin.

Pojasnio je šta znači proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

„Građani misle da je to proces normalizacije odnosa između Srba i Albanaca, nije tako. Sa punim pravom tražimo da u taj proces budemo uključeni. Ne možemo da se složimo sa tim da evropski posrednici sami odluče sa kim će razgovarat i nikako se ne slažemo sa njihovim ignorisanjem Bošnjaka. Tražimo da se uključi pitanje statusa Bošnjaka Sandžaka i pitanje rješavanje statusa Albanaca Preševske doline“, ponovio je Ugljanin svoj stav, podsjetivši da se u preambuli Briselskog sporazuma navode prava svih manjina u Srbiji i na Kosovu, a da međunarodni zvaničnici sva ta prava svrstavaju u korist velikosrpske politike.

Prema njegovim riječima međunarodni predstavnici favorizuju srpsku manjinu, a ignorišu činjenicu sa stotinama problema sa kojima se suočavaju Bošnjaci i Albanci.

„Zato tražimo od predstavnika i posrednika iz Evropske unije, Borela i Lajčaka, da u ovaj dijalog o normalizaciji odnosa dvije države u kojima mi živimo, uključe predstavnike Bošnjačkog nacionalno vijeća i predstavnike Albanskog nacionalnog vijeća i predstavnike drugih nacionalnih vijeća koji su zainteresovani da uzmu učešće u ovaj briselski proces. Tražimo da se odredbe Briselskog sporazuma odnose na sve manjine u obje države, porede srpske manjine sa Kosova, da se odnose na Bošnjake i Albance“, naveo je on.

Ugljajnin je izrazio protest zbog toga što, kako je istakao, evropski predstavnici za srpsku manjinu traže status kakav ne postoji u Ustavu Kosova.

„Lajčak i Borel traže za srpsku manjinu na Kosovu status kakav ne postoji u Ustavu Kosova, a Bošnjacima u Sandžaku i Albancima Preševske doline koji djeluju kroz institucije ove države onemogućavaju da ostvare ona prava koja su predviđena Ustavom Srbije, uključujući i srednji nivo vlasti, to jest pokrajinu. Očigledno da su se međunarodni predstavnici stavili u službu velikosrpske politike. Evropski predstavnici su ovakvim ponašanje doveli i do nemilih događaja u kojima se dešavaju ubistva i pogibija nedužnih ljudi“,  kazao je Ugljanin.

Upozorio je da, ako se nastavi, potruditi da lično Borela i Lajčak tuže međunardnom sudu i sudu za ljudska, prava, zbog svojevoljnog kršenja ljudskih prava

„Jedno piše u Briselskom sporazumu, a oni ga tumače na drugi način. Nemaju pravo na to“, poručio je lider SDA Sandžaka i ponovio zahtjev prema predsjedniku Srbije da ispoštuje Bošnjake kao građane ove zemlje i uključi ih u briselski mirovni proces, kao da to učini i premijer Kosova.

Osvrnuvši se na događaje na sjeveru Kosova Ugljanin je izrazio je žaljenje zbog palih žrtava s jedne i druge strane tokom antiterorističke akcije Policije Kosova u selu Banjska kod Zvečana, istakavši da to treba da bude pouka svima onima koji pokušavaju da nasilnim putem mijenjaju ustavni poredak.

On je za nastalu situaciju na sjeveru Kosova rekao da su krivi predstavnici međunarodne zajednice koji vode dijalog o “takozvanoj normalizaciji odnosa” i izrazi veliko poštovanje albanskom policajcu Afrimu Bunjaku koji je poginuo braneći ustavni poredak Kosova.

Na pitanje da li ima saznanja o ranjenim u sukobima u Banjskoj koji su hospitalizovani u Opštoj bolnici Novi Pazar i šutnji zvaničnih organa, rekao da je ta zdravstvena ustanova dio vladajuće strukture Srpske napredne stranke.

“Građani ovog grada imaju pravo da čuju šta se zbiva, u kakvim uslovima , s kim, u kojim sobama, se liječe članovi njihovih porodica.. Doveli su neke ranjene ljude iz tih okršaja u Banjskoj, od bolnice su napravili zatvor. To su uslovi u kojima mi živimo”, rekao je Ugljanin, dodavši da će se trudit legalnim putem da dobiju odgovarajuće informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije