13.6 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaVijestiUN poziva Izrael da oslobodi mladog Palestinca Ahmada Manasru

UN poziva Izrael da oslobodi mladog Palestinca Ahmada Manasru

Stručnjaci Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pozvali su Izrael da oslobodi Ahmada Manasru, 20-godišnjeg Palestinca, koji je zatvoren kada je imao 14 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su da se Manasrino mentalno zdravlje značajno pogoršava.

“Skoro šest godina koje je Ahmad proveo u zatvoru lišilo ga je djetinjstva, porodičnog okruženja, zaštite i svih prava koja su mu trebala biti zagarantovana kao djetetu”, navodi se u saopćenju.

Dodali su “da je kontinuirani pritvor, uprkos pogoršanju njegovog psihičkog stanja, mrlja na svima nama kao dijelu međunarodne zajednice zadužene za ljudska prava”.

Stručnjaci UN-a su apelovali na izraelske vlasti da oslobode Manasru i omoguće mu da se vrati porodici i dobije psihološku pomoć i podršku.

U saopćenju se navodi da je vrijeme da “sistem hapšenja i pritvora” koji provodi Izrael na “okupiranoj palestinskoj teritoriji” dobije potrebnu međunarodnu pažnju.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima nalazi se oko 4.500 Palestinaca, od kojih su 500 “administrativni zatvorenici”.

Prema odluci o “administrativnom pritvoru”, Izrael može Palestince pritvoriti od jednog do šest mjeseci na osnovu obavještajnih podataka.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA