UN poziva Izrael da oslobodi mladog Palestinca Ahmada Manasru

Komentari:12

Podijelite:

Stručnjaci Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pozvali su Izrael da oslobodi Ahmada Manasru, 20-godišnjeg Palestinca, koji je zatvoren kada je imao 14 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su da se Manasrino mentalno zdravlje značajno pogoršava.

“Skoro šest godina koje je Ahmad proveo u zatvoru lišilo ga je djetinjstva, porodičnog okruženja, zaštite i svih prava koja su mu trebala biti zagarantovana kao djetetu”, navodi se u saopćenju.

Dodali su “da je kontinuirani pritvor, uprkos pogoršanju njegovog psihičkog stanja, mrlja na svima nama kao dijelu međunarodne zajednice zadužene za ljudska prava”.

Stručnjaci UN-a su apelovali na izraelske vlasti da oslobode Manasru i omoguće mu da se vrati porodici i dobije psihološku pomoć i podršku.

U saopćenju se navodi da je vrijeme da “sistem hapšenja i pritvora” koji provodi Izrael na “okupiranoj palestinskoj teritoriji” dobije potrebnu međunarodnu pažnju.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima nalazi se oko 4.500 Palestinaca, od kojih su 500 “administrativni zatvorenici”.

Prema odluci o “administrativnom pritvoru”, Izrael može Palestince pritvoriti od jednog do šest mjeseci na osnovu obavještajnih podataka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije