Upis Bošnjaka na osnovnu policijsku obuku: Hoće li biti škole unutrašnjih poslova u Novom Pazaru? | Video

Podijelite:

Predstavnici MUP-a Srbije u Novom Pazaru danas u posjetili Bošnjačko nacionalno vijeće i sa zvaničnicima Vijeća razgovarali u cilju promocije kampanje za upisa kandidata za osnovnu policisjku obuku.

Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Fuad Baćićanin je nakon susreta ponovio stav da Bošnjačko nacionalno vijeće konstantno radi na uključivanju što većeg broja Bošnjaka u državne strukture, posebno policiju i pravosuđe, kako bi se gradilo povjerenje u državu.

“Naš je interes da se što veći broj Bošnjaka prijavi na ovaj konkurs kako bi se nacionalna struktura u Policijskoj upravi u Novom Pazaru mijenjala na bolje, u korist Bošnjaka. Znamo da nije dobra i u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništa”, rekao je Baćićanin nakon razgovora sa načelnikom PU Novi Pazar Nerminom Ljajiće, načelnikom policije Draganom Đurovićem, i načelnicom saobraćajne policije Irmom Kolašinac.

On je istakao da je ovo prvi put da MUP i PU Novi Pazar vode kampanju i pozivaju nacionalne zajednice da se prijave na ovaj konkurs, te de će rezultati konkursa pokazati stvarnu želju da se nacionalne zajednice uključe u državne institucije.

“Bošnjačko nacionalno vijeće godinama radi na tom planu. MUP-u smo slali dopise i tražili da se izjednači nacionalna struktura i zaista se radujemo da se sa ovim konkursom dala tema uključivanja i prijavljivanja manjina na ovaj konkurs. Pratićemo konkurs do kraja i na kraju vidjeti rezultate. Ukoliko date rezultate znači da će Bošnjaci moći da stiču povjerenje u državu kada je Novi Pazara u pitanju, i sandžački gradovi i opštine uopšte.

Poručio je mladim Bošnjacima od 18 do 24 godine koji žele da se prijave, da istaknu svoju nacionalnu pripadnost i da će biti zadovoljni kada 80 posto Bošnjaka u Novom Pazaru zastupljeno u tim službama.

„Zadovoljni ćemo biti kada nacionalna struktura bude odgovarala nacionalnoj strukturi u svim sandžačkim opštinama. Nažalost, danas nije takvo stanje. S obzirom da nemamo tačne informacije jer te službe ne daju takve informacije, pretpostavljamo da je obrnuto proporcionalna struktura i bićemo zadovoljni kada nacionalna struktura u svim državnim i institucijama u gradu bude u skladu sa procentom stanovništva u svim sandžačkim opštinama“, reka je zvaničnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Bošnjačko nacionalno vijeće će se aktivno uključiti u kampanju za upis Bošnjaka u Centar za osnovnu policijsku obuku i Sremskoj Mitrovici, a konkurs traje 15 dana.

Ova tema se našla se tokom Druge sjednice Skupštine Grada Novog Pazara, u maju ove godine kada je bilo predloženo inicijativa da Vlada Srbije Osnivanje škole unutrašnjih poslova u Novom Pazaru.

Prijedlog koji je odbila aktuelna većina u gradskoj skupštini. Kako je tada naveo predsjednik Odborničke grupa SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj, to bi način vraćanja povjerenja Bošnjaka u državne organe.

„Skupština grada bi trebala da traži od Vlade da osnuje školu unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, da toj školi utvrdi status srednje škole od posebnog interesa za Republiku Srbiju, da počne sa radom od školske 2025/2026 godine. Da se plan nastave ostvaruje i na bosanskom jeziku, da država u školskom odboru osigura predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća i grada Novog Pazara. Ako hoćemo usaglašavanja nacionalne strukture u policiji jedini način je ako država u Novom Pazaru osnuje školu unutrašnjih poslova. To je projekat od opšteg interesa za sve koji žive u širem regionu“, rekao je Škrijelj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije