Vigemark: EULEX od danas u pješačkim patrolama na sjeveru Kosova ali oni ne mogu da zamjene Kosovsku policiju

Izvor: Kossev

Podijelite:

Policajci EULEX-a započeli su danas pješačko patroliranje sjevernim dijelom Kosova, pre svega kako bi u bezbjednosnom vakumu pokazali svoje prisustvo, ali oni ne mogu da preuzmu ulogu Kosovske policije, kazao je za KoSSev šef EULEX-a Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark). Situacija je mirna, ali u bezbjednosnom smislu i dalje krhka. U Briselu se naporno radi na pronalaženju hitnog rešenja kojom bi se deeskalirala postojeća napetost, te se Vigemark nada rešenju „što pre nego kasnije“.

U jeku nove krize sa tablicama, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju tablica izdatih od strane Srbije na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz skoro svih kosovskih institucija na sjeveru Kosova, Vigemark je juče posjetio Sjevernu Mitrovicu.

U razgovoru za KoSSev ukazuje na to da kod građana sa kojima je razgovarao, postoji strah i to iz različitih zajednica, ali i da su ga upozorili na nedostatak uzajamnog povjerenja.

„Oko 135 policajaca EULEX-a rade u smjenama u regionu sjevernog Kosova. Dakle, oni nisu angažovani odjednom u ovom broju, već rade po smjenama, pre svega sprovode mobilne patrole, a od danas smo započeli i sa pešačkim patrolama u Mitrovici i na drugim mjestima, kako bismo pokazali da smo tamo prisutni kao policija“, kazao je Vigemark.

Podsjetio je na to da je EULEX drugi odgovoran u lancu bezbjednosti, koji pruža podršku kosovskoj policiji, uz koju je, za razliku od KFOR-a, civilna formacija.

„Glavni odgovorni u lancu bezbjednosti jeste Kosovska policija. Mi smo drugi u lancu koji reaguje i do nekog stepena možemo da obezbjedimo policijsku podršku Kosovskoj policiji. KFOR je, s druge strane, vojna sila i oni naravno imaju vojnu policiju, ali se oni ni na koji vojni način ne uključuju u sprovođenje zakona i reda, jer to nije njihov mandat, a naš mandat kao EULEX-a je upravo da se angažujemo u policijskim poslovima. Međutim, postoje limiti za nas, to radimo u koordinaciji sa kosovskom policijom, ne možemo da preuzmemo njen posao i da zamjenimo Kosovsku policiju“, objasnio je.

Dodao je i da se u policijskim stanicama u sve četiri opštine preostalo osoblje trudi da kroz produžene smene svoj posao uradi najbolje što može, ali i da se sami građani čuvaju.

„Moja glavna poruka ne samo Srpskoj listi, već i celom Kosovu, ali takođe i međunarodnoj zajednici je ta da svi ostanu mirni, i da ni na koji način ne doprinose tenzijama, da izbjegavaju svaku vrstu zapaljive retorike, bilo da ona dolazi od strane političkih vođa ili društvenih mreža i da na jedan drugačiji način se izražavaju. Ovo je osjetljiva situacija, tenzije su visoke i mislim da svi treba da učinimo najbolje što možemo da te tenzije i spustimo“, naglasio je Vigemark.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije