Vlada Kosova se pridružila Zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini

Foto: Erkin Keçi - Anadolu Agency

Podijelite:

Vlada Kosova je usvojila odluku na osnovu koje se pridružuje zajedničkoj Deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini. Odluka je donijeta na sjednici organizovanoj elektronskim putem, prenosi Anadolu.

Iz Vlade je saopšteno da će podrška i pomoć Ukrajini, na osnovu ove Deklaracije, biti sprovedena na osnovu zakonodavstva Republike Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da Deklaracija izražava ”bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata”.

“Priključujući se ovoj Deklaraciji, Republika Kosovo ponavlja da je obezbjeđivanje pobjede ukrajinskom narodu, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire”, napisao je Kurti na Facebooku.

On je podijelio i tekst odluke pridruživanja Deklaraciji u kojoj se ističe da ruska nelegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti.

“Dosadašnja cijena, ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja životne sredine, bila je katastrofalna za ukrajinski narod. Pohvaljujemo ih na njihovom hrabrom otporu u odbrani naših zajedničkih vrijednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svjetski mir i stabilnost. Takođe izražavamo naše najdublje žaljenje i saučešće zbog njihovih gubitaka i patnji”, navedeno je u odluci.

Konstatuje se da su posljedice sukoba imale uticaja i van granica Ukrajine, te da u nastojanju da skrene pažnju sa svog ilegalnog rata, Rusija pokušava da destabilizuje zapadni Balkan, uz pomoć svojih glavnih autokratskih saveznika u regionu.

“Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu za 18 ukrajinskih novinara na Kosovu, nudeći im bezbjedno mesto da nastave svoju misiju govorenja istine vlasti”, piše u odluci Vlade.

Dodaje se da sa sada više nego ikada, demokratski svet mora da govori jednim glasom, ka zajedničkom cilju.

“Obezbjeđivanje pobjede za ukrajinski narod i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine od suštinskog je značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Stoga, Republika Kosovo ostaje spremna da doprinese naporima predviđenim u Zajedničkoj deklaraciji i u potpunosti podržava ciljeve i vrijednosti objavljene u njoj”, zaključuje se u tekstu odluke.

I Kurti u Atini povodom 20 godina od „Solunskog samita“ Zapadnog Balkana i EU

Premijer Kosova Albin Kurti danas je otputovao za Atinu, gde će  večeras biti na večeri koju će grčki premijer Kirijakos Micotakis prirediti povodom 20 godina od “Solunskog samita” Zapadnog Balkana i EU.

Portparol Vlade, Perparim Krieziu, rekao je za da će Kurti u Atini imati nekoliko sastanaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije