Vojvođanski klub: Građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava

Komentari:12

Podijelite:

Nevladina organizacija Vojvođansi klub danas je podsetila da ni 30 godina od održavanje Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava „koja su im nelegalno i protivustavno oduzeta od režima Slobodana Miloševića“.

„Na ovo su ’zaboravili’, ne samo Republika Srbija kao pravni sledbenik SR Jugoslavije, već i međunarodna zajednica. Građani Vojvodine ovo ne smeju da zaborave. Pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva“, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski klub je naveo da podsećanjem na Vojvodinu kao nerešen regionalni i evropski problem ima nameru da ide u smeru otvaranja vojvođanskog pitanja, uz poruku „da se vara režim koji misli da će pokrajina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije“.

Na međunarodnoj Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji, održanoj u Londonu od 26. do 28. avgusta 1992 godine, konstatovano je da su autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina, kao i šest republika bivše Jugoslavije, konstitutivni elementi jugoslovenskog federalizma.

U završnom dokumentu koji je tada usvojen navodi se „da svi učesnici moraju da ispune obaveze koje su preuzeli, da se posebno Srbija i Crna Gora nalaze pred jasnim izborom, da su se obavezale da će obustaviti intervenciju preko granica s Bosnom i Hercegovinom, da građanima Kosova i Vojvodine vrate ustavna prava…“

„Ukoliko Srbija i Crna Gora … zaista nameravaju da ispune ove obaveze na delu kao i na rečima, one će ponovo zauzeti dostojno mesto u međunarodnoj zajednici. Biće im omogućeno da trguju, da primaju pomoć … U suprotnom, Savet bezbednosti će biti pozvan da primeni oštre sankcije koje će voditi njihovoj potpunoj izolaciji“, piše u tom dokumentu.

Na konferenciji su učestvovali generalni sekretar UN, predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 12 država Evropske zajednice, SR Jugoslavije i četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja, kao i Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Međunarodnog crvenog krsta i drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije