14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaVučić i Kurti danas u novoj rundi dijaloga u Briselu

Vučić i Kurti danas u novoj rundi dijaloga u Briselu

IzvorBETA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u novoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa, uz posredovanje EU, posle više od godinu dana.

Sastanak počinje u 10.30, a domaćin je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Borel će održati i odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove, a na kraju sastanka obratiće se medijima.

Nekoliko dana uoči sastanka Evropska komisija saopštila je da “mora biti i biće raspravljano” o svim otvorenim pitanjima istakavši da je “najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da deluju odgovorno”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je naglasio da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Dan uoči nove runde dijaloga Vučić i Kurti odvojeno su, u srijedu u Briselu, razgovarali sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način da se rješe razlike.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA