Zajedno: Što pre konstituisati skupštinu, država bez parlamenta nije država

Komentari:12
foto: Nova.rs

Podijelite:

Politička organizacija „Zajedno“ je saopštila da su, na njihovu inicijativu, tokom protekla dva dana obavljeni razgovori sa svim opozicionim političkim strankama i pokretima koji će se naći u parlamentu, samo sa jednim ciljem – da se što pre konstituiše Narodna skupština Republike Srbije.

Kako su naveli u saopštenju, dogovoreno je da se Republičkoj izbornoj komisiji uputi jedan zahtjev – „okončanje tromjesečnog izbornog procesa i hitno konstituisanje Narodne skupštine, najvažnije institucije države Srbije“.

„Kao predstavnici građana, u obavezi smo da izvršavamo narodnu volju i zahtijevamo da nam se omogući djelovanje u interesu građana i države. Srbija mora imati Narodnu Skupštinu, jer država bez parlamenta nije država. Srbija mora povratiti svoje razorene institucije i konačno profunkcionirati kao demokratsko društvo u kojoj se odluke donose dogovorom i većinskim odlučivanjem a ne pukom voljom jednog čoveka“, istakli su iz „Zajedno“.

Istakli su da je RIK institucija koja je u obavezi da sprovede izbore u Srbiji i da za to prima novac od građana Srbije. Takođe su iznijeli zahtjev da RIK hitno uputi delegaciju dodatnih kontrolora u Veliki Trnovac i obezbijedi poštene izbore na ovom biračkom mjestu.

„Trideset devet izabranih narodnih poslanika je podržalo zajednički zahtjev Republičkoj izbornoj komisiji da se konačno okonča tromjesečni izborni proces i hitno konstituiše Narodna skupština, najvažnija insititucija države Srbije“, poručili su.

Zahtjev su potpisali poslanici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Srpske koalicije NADA, Koalicije MORAMO – ZAJEDNO, kao i dva predsjednička kandidata – Zdravko Ponoš i Biljana Stojković.

„Pitanje, da li će se izbori za parlament konačno završiti i da li će građani dobiti svoje predstavnike u instituciji koja treba da rješava životna pitanja, mora biti iznad svake podele i bezuslovni prioritet u političkom djelovanju. Borba za naše institucije se nastavlja, zato pozivamo sve političke činioce da ostave međustranačke sukobe, te zajedno pokažemo građanima da zaista želimo osloboditi Srbiju, kako u parlamentu tako i na ulici ako se ovo gaženje institucija nastavi“, zaključeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije