Žigmanov (DSHV): Nije bilo nikakve komunikacije oko učešća u ladi Srbije

Komentari:12

Podijelite:

Nije bilo nikakve komunikacije sa predstavnicima vlasti u Srbiji oko učešća predstavnika hrvatske nacionalne manjine u novoj vladi, rekao je lider Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

On je kazao za televiziju N1 da postoje nesporazumi i zlonamerne tendencije da se DSHV predstavlja kao produžena ruka Zagreba u Srbiji, te dodao da je iz njegove perspektive Beograd glavna adresa za rešavanje problema.

“Nastaju problemi kada je u pitanju nemogućnost komunikacije sa Beogradom, a komunikacija sa službenim Zagrebom je redovna kao što i Milorad Pupovac redovno komunicira sa Beogradom”, rekao je Žigmanov.

Komentarišući inauguracioni govor predsednika Aleksandra Vučića, u kom je rekao da će vlada biti manjinski inkluzivna, on je rekao da se “pokazuje spremnost da stolu pristupe i predstavnici drugih manjinskih zajednica, pored bošnjačke i mađarske, koje već učestvuju u vlasti”.

Ocenio je da višestruko ponavljanje parlamentarnih izbora u Velikom Trnovcu “dokaz da Srbija ima problema sa funkcionisanjem demokratije”.

Kako je kazao, DSHV želi da bude deo vlade koja je posvećena evropskim integracijama i koja želi da reši pitanja hrvatske zajednice, za koju je više puta ponovio da je “najomraženija u Srbiji”.

Upitan da li bi mogao da sedi u vladi,” s obzirom na odnos aktuelnih vlasti prema ratnim zločinima”, Žigmanov je rekao da veruje da je došlo do pomaka kad je u pitanju odnos prema Hrvatima.

Upitan gde vidi suštinski pomak, rekao je da ga je bilo nakon susreta tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića sa bivšom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović 2016.

Dodao je da DSHV nije odustao od narativa da je zločina bilo, i da insistiraju da se oni moraju priznati.

“Ako budu učestvovali u vlasti, tražiće da ratnim zločincima ne bude dat prostor da deluju, naročito u mestima gde su se zločini događali”, naglasio je Žigmanov.

Na komentar da  ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin objavljuje saopštenja u kojima često koristi uvredljive termine, poput “ustaša”, Žigmanov je odgovorio da sigurno neće stavljati sebe u “sadomazohističku poziciju”.

“Ako to bude dopušteno sigurno nećemo biti na taj način prisutni (u vlasti)”, rekao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije