Žigmanov o ubistvu Ervina Ćelahmetovića: Država mora činit napore da se ovakvi događaji više nikada ne ponove

Podijelite:

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Tomislav Žigmanov je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), izjavio da su ubistvo Ervina Ćelahmtovića u Priboju snažno osudili kao najneprihvatljivije društveno diskriminaciono djelovanje i da država mora činit napore da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

“U tom smislu je naše pietetsko suosjećanje žrtve viš nego prisutno. Svjesni smo da država mora činiti napore da se u društvu stvari oko tolerancije i međusobnog uvažavanja i stvaranja okvira za sprečavanje svakakvoga oblika diskriminacije što više afirmišu i ovakvi događaji nikada više ne ponavljaju”, rekao je Žigmanov.

On je, nakon susreta sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misalom Pramenković, rekao da rad Vijeća u proteklih šest mjeseci ocjenjuje pozitivno i da očekuje da će svoj rad nastaviti na isti način.

“Zadovoljni smo kada je u pitanju profesionalna posluženost i način na koji odgovaraju i izazove sa kojima se suočavaju. Ovo je bila prilika da vidimo i koji su problem sa kojima se pripadnici bošnjačke zajednice ovdje u Sandžaku suočavaju, što su očekivanja kada je u pitanju naše ministarstvo, i uopće Vlada Republike Srbije, šta sve treba činiti da bi se dobre pozicije, dobri okviri i perspektive još bolje in a kvalitetan način u partnerskom odnosu realizirale”, izjavio je Žigmanom ističući da će biti posrednici kada je u pitanju artikuliranje interesa Bošnjaka naspram vlasti i institucija u Republici Srbiji.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je kazala da je sa resornim ministrom podijelila stav da je ubistvo u Priboju “posljedica nečijeg nerada, kako institucionalnog tako i nekih narativa kojih, na žalost i dalje imamo u društvu”.

“Obaveza nam je svima da radimo na unaprjeđenju univerzalnih vrijednosti, promatranja različitosti kao bogatstva, a ne kao prijetnje ili određene štete”, poručila je predsjednica BNV.

Ona je posjetu Novom Pazaru, kroz današnje organiziranje društvenog dijaloga i učešće na njemu, kao i Vijeću ocjenila kao konstruktivan odnos od ministra Žigmanova i ministarstva na čijem je čelu.

Tokom susreta zvaničnika BNV-a i ministra Žigmanova analiziran je rad vijeća u prethodnih šest mjeseci, a bilo je riječi da, u saradnji sa drugim nacionalnim vijećima, stvaranje zajedničkog kohezionog okvira da se uz razna iskustva rješavaju druga pitanja sa kojima se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije