Zvaničnici stižu u Brisel, Osmani poručila: Vrijeme je da dobijemo jasan stav EU o proširenju

Komentari:12

Podijelite:

Samit između čelnika Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana počeo je jutros u Briselu, a uoči zvaničnog početka razgovora iza zatvorenih vrata, brojni zvaničnici su se osvrnuli na očekivanja od ovog važnog susreta.

Između ostalog, medijima u Briselu se obratila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani koja je rekla kako Kosovo, ali i druge zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju podršku Brisela na putu prema Evropskoj uniji.

“Danas sam tu da govorim uime naroda Kosova. Ovo je mjesto gdje mi pripadamo već stoljećima. Šaljem poruku i da moramo dobiti jasan glas Evropske unije, ujedinjenu poruku prema Zapadnom Balkanu. Što se više prostora ostavlja malignim utjecajima, oni će to koristiti na prostoru naših država”, rekla je Osmani.

Između ostalog, naglasila je kako podržava početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Moram reći da podržavamo početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Vrijeme je da krenemo naprijed, naročito zemlje koje su pokazale da podržavaju evropske vrijednosti”, ističe Osmani.

Na pitanje da li podržava dodjeljivanje kandidatskog statusa Ukrajini, Osmani je izjavila.

“Podržavamo kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviji jer to zaslužuju, baš kao i Kosovo i druge zemlje. Ne vidim što bi bilo štetno za Zapadni Balkan ako Ukrajina i Moldavija dobiju kandidatski status za EU. Nadam se da će EU razumjeti da mi, kao srce Evrope, zaslužujemo da krenemo naprijed”, poručila je predsjednica Kosova.

Na kraju, Osmani je naglasila kako neke države Zapadnog Balkana ne zaslužuju bolji tretman Brisela naročito ukoliko se uzme u obzir politika “sjedenja na dvije stolice”.

“Oni koji žele da sarađuju s obje strane, tačnije EU i Rusijom, ne mogu napredovati na EU putu. Očigledno je da mislim na Srbiju. Srbija nije pokazala volju da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. Omogućavaju ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu i to ugrožava druge zemlje”, zaključila je Osmani uoči početka samita.

Tagovi: Brisel EU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije