Abazović demantovao Ramu: Ne idemo u Ohrid da se pridružimo Otvorenom Balkanu

Komentari:12

Podijelite:

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ne ide u u Ohrid da se pridruži Otvorenom Balkanu.

On je to naveo na mreži Telegram nakon što je predsednik albanske vlade Edi Rama juče na Fejsbuku napisao da će crnogorski premijer “zvanično da uvede Crnu Goru u Otvoreni Balkan”.

“Tamo idemo da zajedno sa EU partnerima i NATO saveznicima iskažemo odnos prema jednoj regionalnoj inicijativi kako bismo na kraju dana imali više razumijevanja i bolju saradnju”, dodao je Abazović.

Premijer Crne Gore je i ranije govorio da će Crna Gora na samitu Otvoreni Balkan učestvovati samo kao posmatrač.

Predsednik albanske vlade Edi Rama izjavio je da crnogorski premijer Dritan Abazović “danas zvanično uvodi Crnu Goru u ‘Otvoreni Balkan'”.

Rama je sinoć na Fejsbuku objavio zajedničku fotografiju sa Abazovićem i američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom po dolasku u Ohrid, gde se održava samit regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Kazao je da je Hil dugogodišnji prijatelj Albanije i Albanaca i veliki pristalica “Otvorenog Balkana”.

Abazović je juče objavio da se na marginama samita sastao sa Ramom i Hilom. “Zapadnom Balkanu je mjesto u EU. Crna Gora kao lider u integracijama je spremna da bude pozitivan primjer u tom procesu. Svi najvažniji spoljnopolitički partneri su tu”, napisao je na Tviteru povodom tog susreta.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se inicijativi koju su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Medju njima je i predsednik Milo Đukanović.

Skupu u Ohridu prisustvovaće premijer Dritan Abazović, koji načelno podržava inicijativu i smatra da se “može iskoristiti kao sredstvo za bržu integraciju u Evropsku uniju”.

Njegov kolega u Vladi, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, smatra da bi inicijativa “mogla biti korisna za privredu i biznis”, ali ukazuje da Vlada nije upoznata sa detaljima te inicijative.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se “Otvorenom Balkanu” i ocenjuje da bi eventualni ulazak u taj okvir za Crnu Goru značilo korak unazad u procesu evropskih  integracija, imajući u vidu da je najdalje odmakla ka članstvu u EU.

Zbog toga se inicijativa Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, doživljava kao alternativa za one zemlje Zapadnog Balkana koje u narednom periodu ne mogu postati članice Evropske unije.

Od šest balkanskih članica regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan” podržavaju Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat, u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Kosovo i Bosna i Hercegovina(BiH) ne podržavaju ovu inicijativu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije