Ahmetović: Dodik je produžena ruka Putina u BiH, uslijedit će odgovor na to

Komentari:12

Podijelite:

Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a i izvjestilac ispred te stranke za Zapadni Balkan u Bundestagu kazao je večeras da sve što je govorio prije šest mjeseci se i ostvarilo.

“Govorio sam nema rata i nema rata, nema secesije, nema Izbornog zakona, i rekli smo tek nakon izbora. Izbori će biti u oktobru. Visoki predstavnik Christian Schmidt je iskoristio bonske ovlasti”, kazao je Ahmetović.

On je kazao da Vlada Njemačke ima novi plan za Zapadni Balkan, a jedna od njih je povratak vojnika u EUFOR misiju. 

“Demokratske snage idu u ofanzivu. To su ključna pitanja koja se ne smiju čekati godinu, dvije”, kazao je Ahmetović.

Na pitanje kako komentariše susret Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom Ahmetović je kazao da je Dodik ruski čovjek.

“Nakon 24. februara se gleda na kojoj strani stojiš ili na strani demokratije i slobode ili strani autokratije. Samo dvije zemlje se nisu odlučile za sankcije to su Srbija i BiH u kojoj blokira jedan čovjek. Ali BiH stoji iza Ukrajine i protiv je ruske agresije. Rusija je napala jednu suverenu državu. Jedino što Schmidt sada može je skinuti Dodika. Kako SAD i EU mogu raditi na EU putu s nekim ko sjedi na Putinovoj fotelji. Pitanje je da li ima podrška za to. On je otišao u Sankt Peterburg vidio se sa Lavrovom, sa Putinom nijedan ništa pozitivno nije rekao za BiH. Svi smo to registrovali. Mislim da će doći uskoro odgovor na to. On je produžena ruka Putina u BiH. Bivša kancelarka Angela Merkel je danas rekla da sve što Putin kaže mora se ozbiljno shvatiti. Ako Dodik ide za Rusijom, onda mora dobiti jasan odgovor”, kazao je Ahmetović.

Govorio je i o rezoluciji koja bi u julu trebala biti usvojena u Bundestagu.

“Ta rezolucija koja treba da bude u Bundestagu navodi da sankcije više nisu dosta. Ovo što smo napravili to nije samo rezolucija, ali taj dokument je zadatak za Vladu Njemačke iz Parlamenta sa 22 tačke za solidarnost BiH, da Njemačka stoji iza demokratske BiH. To je značajno. Dajemo podršku izborima, Schmidtu, prvo izbori pa izborni zakoni. Olaf Scholz je pokazao da stoji ne samo iza evropskog puta već i iza BiH. Ministrica vanjskih poslova i ministrica odbrane bile su u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji”, dodao je.

Istakao je kako se ne radi o običnoj rezoluciji, već o ozbiljnom dokumentu kojeg su napravili stručnjaci.

Ahmetović je kazao da je i njemačka vanjska politika imala grešaka, ali da se promijenila politika Njemačke prema Zapadnom Balkanu.

Dodao je da neće biti promjena granica BiH i da to zapadne zemlje prvenstveno Njemačka neće dozvoliti.

“Onaj ko hoće da pocijepa BiH on neće dugo ostati predsjednik ili na poziciji. Ukrajina je bila lekcija i moramo brže reagovati” kazao je Ahmetović.

Poručio je da bi masovan izlazak građana na izbore bio signal Njemačkoj da su građani za demokratiju i demokratske procese.

“Ovo su ključni izbori za budućnost BiH da ne ostane ovakva kakva jeste”, kazao je Ahmetović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije