Bećirović: Svi, prije ili kasnije moraju početi poštivati državu Bosnu i Hercegovinu

Foto: AA

Podijelite:

Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

“Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine. Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Bećirović.

Tvrdi da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama Bosne i Hercegovine, ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu bi bila još veća.

“Zašto je ovo veliki dan? Pa taj datum i demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine priznala je cijela Evropa i svijet. To je prelomni momenat u historiji Bosne i Hercegovine. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda Bosne i Hercegovine da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi, danas bi granice Velike Srbije bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica”, istakao je Bećirović.

Uputio je i poruku onima koji negiraju 1. mart.

“Moja poruka je vrlo jasna. Svi, prije ili kasnije moraju početi poštivati državu Bosnu i Hercegovinu i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ovaj legalni državni praznik Bosne i Hercegovine. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi Bosna i Hercegovina imala status šumadijskoj okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine nisu mogli dozvoliti građani ove države. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Želimo Bosnu i Hercegovinu jednako komotnu za svakog čovjeka, za sve građane i sve narode”, naglsio je Bećirović.

U tom smislu, kako je kazao, snage koje se bore za demokratsku, evropsku i evroatlansku Bosnu i Hercegovinu, u narednom periodu će biti sve jače.

“Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i nastaviti sa podjelom Bosne i Hercegovine, unaprijed su osuđeni na poraz”, poručio je Bećirović.

Dotakao se i toga šta aktuelna vlast može uraditi na kvalitetnijem životu građana ove zemlje i kako bi se spriječio njihov odlazak iz Bosne i Hercegovine.

“Svi moramo ubrzati naš evropski i evroatlanski put. Moramo se okrenuti ekonomskim reformama i životnim pitanjima. Moramo pozvati separatističke političare da prestanu ugrožavati sigurnost u našoj državi jer moramo izgraditi stabilan ambijent, ekonomski, pravni i politički, kako bismo imali više investicija, a to znači i više radnih mjesta, više sigurnosti i kvalitetniju budućnost u narednom periodu”, dodao je Bećirović.

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije