Bilčik: Vlast u Srbiji da odluči da li će biti na pravoj strani istorije

Komentari:12

Podijelite:

“U izveštaju o Srbiji smo dali jasan poziv srpskim vlastima da donesu odlučne izbore”, naveo je Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, nakon što je njegov tekst rezolucije o Srbiji usvojen u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta (AFET).

Kako je istakao, Srbija je najslabija u regionu kada se radi o usaglašavanju sa spoljnom politikom EU po pitanju sankcija Rusiji.

„Veoma jasno naglašavam da mi ne iznosimo ovo da bismo davali ultimatum ali srpskim vlastima mora da bude jasno šta očekujemo od njih. Srbija treba da napravi odlučan izbor i bude na pravoj strani istorije“, rekao je izvestilac EU za Srbiju.

Bilčik je naveo da izveštaj o napretku Srbije na putu članstva u EU na prvom mestu jeste o bladavini prava i evropskim vrednostima – kao što su demokratske izborne procedure, ali da je rat u Ukrajini doneo “veliku promenu pravila igre u evropskoj politici” te da se ovo ne može zanemariti ni izostaviti iz izveštaja te da je zato naglasak na usklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom.

Izveštaj jasno kaže da je budućnost Srbije u EU, perspektiva članstva je veoma jasna. Ovaj izveštaj naglašava ključne oblasti gde očekujemo odlučniji napredak“, naveo je Bilčik.

Bilčik je posebno pomenuo pitanje izbronog procesa u Srbiji koji još uvek nije okončan što se pominje i u izveštaju.

„Žao mi je što moram da kažem da su izbori održani 3. aprila a još nemamo konačne rezultate i institucije u Srbiji ne mogu da rade kako treba u punom kapacitetu. Još uvek čekamo novi sastav Vlade i formiranje Narodne Skupštine. Dobro je što je opozicija izašla na izbore iako je izborni proces bio daleko od savršenog“, naveo je Bilčik.

Tagovi: bilčik Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije