Biserko: ‘Srpski svijet” čeka priliku, Otvoreni Balkan je jedna od šansi

Komentari:12
FOTO: Patria

Podijelite:

Odnosi Srbije i Crne Gore su već duže vrijeme na ledu, i naravno da je važno da se ti odnosi normalizuju, poručila predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonja Biserko, komentarišući posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji.

„Ne samo Srbija i Crna Gora, nego i Srbija i cijeli region s obzirom na to da su svi odnosi sa susjedima na najnižoj tački u posljednjih nekoliko godina“.

Bitno je, kaže Biserko, posebno naglasiti da je tokom posjete Abazovića Beogradu, pored svih ostalih tema koje su pomenute i koje su važne za bilaterlalne odnose, Srbija najviše insistirala na Temeljnom sporazumu sa SPC i na Otvorenom Balkanu.

„To su očigledno dva prioriteta koja su na dnevnom redu i u tom smislu ta posjeta nije dala razultate koje su ovdje možda očekivali. Prije svega jer u Crnoj Gori postoji ozbiljna opozicija i što se tiče Otvorenog Balkana i što se tiče Temeljnog ugovora. To je još uvijek na dugom štapu i Srbija će sigurno na tome insistirati i dalje preko premijera Abazovića“, govori Biserko za Antenu M

Kako dodaje, pominjane su i druge teme koje su važne za međusobne odnose, kao što je platni promet, nesmetano putovanje crnogorskih poslanika koji su, kako dodaje, glasali za rezoluciju o Srebrenici i koji će, navodno, ubuduće moći putovati bez smetnje.

Tu je i pitanje izručenja Svetozara Marovića, koje, međutim, “još nije riješeno, još uvijek je na stolu”.

„Ovo jeste neki početak, a da li će to stvarno i biti otopljavanje odnosa Srbije i Crne Gore teško je u ovom momentu nešto o tome značajnije reći s obzirom na sve sumnje koje postoje na crnogorskoj strani“.

Na pitanje smatra li da će teme koje su tamo pokrenute biti rješavane, ili je to bila samo „predstava za javnost“, Biserko kaže:

„To u svakom slučaju jeste markiranje problema koji u stvarnosti postoje. Fokus je na Open Balkanu i Temeljnom ugovoru. Srbija, međutim, pokušava na neki način, pogotovo poslije Samita EU i Zapadnog Balkana prošle nedjelje, koji nije dao neke značajnije rezultate, jer nema izgleda da Srbija nastavi pregovore sa Komisijom, da na ZB ostvari neku dominaciju, i to ide prije svega preko Otvorenog Balkana. A SPC jeste u funkciji ostvarivanja nekih prioriteta posebno u Crnoj Gori i RS-u”.

Na djelu je, kako zaključuje, srpski svijet koji očekuje neke okolnosti koje bi pogodovale realizaciji toga projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije