Bivši načelnik GŠ: Nejasno čemu odluka o 5.000 novih specijalaca

Foto: ministarstvo odbrane RS

Podijelite:

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paskaš ocjenio je da je nejasno kako se došlo do broja od 5.000 novih vojnih specijalaca, čiji je prijem najavljen do kraja 2023, ali da je predsjednik države Aleksandar Vučić odluku možda doneo bez konsultacija sa nadležnim.

„Nedavno održana sjednica Saveta za bezbjednost zaključila je da Srbija nema bezbjednosnih izazova i prijetnji. Šta se to dogodilo da bi se donijela ovakva odluka ostaje nejasno, što je donekle i razumljivo“, napisao je Paskaš za list Danas povodom konkursa za prijem novih pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije.

On je ocjenio da je i to možda jedna od odluka „jednog čoveka, donijeta bez konsultovanja sa nadležnim institucijama države Srbije“ i da će vreme provjeriti njenu opravdanost i ispravnost, samo da ne bude kasno.

Po njegovoj ocijeni, ostaje nejasno da li je ta najava „rezultat analize i formiranog predloga ili je u pitanju lična odluka“, ali da „pomalo zbunjujuće djeluje obrnut red radnji kada su organizacijsko formacijske promjene u pitanju“.

„Mi koji smo nekada to radili znamo metodologiju i put do konačnog predloga rješavanja pitanja ovakvih promjena Vojske Srbije“, rekao je Paskaš.

Ocjenio je da formulacija načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića da zadatak da Vojska Srbije bude ojačana sa još 5.000 specijalaca „nije lak“ upućuje da to nije predmet predloga, već je nalog dobijen od državnog vrha, na čelu sa predsjednikom države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o organizacionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije, a ministar odbrane Milloš Vučević saopštio je da će broj vojnih specijalaca do kraja 2023. godine sa 1.500 biti povećan na 5.000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije