16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaVijestiBlagi alarm za koronu u Novom Pazaru (VIDEO)

Blagi alarm za koronu u Novom Pazaru (VIDEO)

Prema podacima nadležnih službi u posljednjih 15 dana se kod nas i u svijetu povećao broj novoinficiranih i oboljelih od koronavirusa.

Broj novih slučajeva je povećan i u Novom Pazaru, ali je dobra okolnost što je jedna osoba na bolničkom liječenju, a klinička slika zaraženih blaga.

Među oboljelima ima zdravstvenih radnika, članovi porodice i vakcinisanih koji su izgubli antitijela za period od 9 do 12 mjeseci, te se preporučuje treća ili, za neke grupe pacijenata, četvrta doza vakcine.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić je rekao da je u posljednjih 12 dana bio dvocifren broj inficiranih, PCR testom je bilo do 24 posto pozitivnih, što je blagi alarm stanovništvu da još ne treba zanemariti protiv epidemiološke mjere.

Prema riječims Spahića radi se o podtipovima koji se daleko brže i lakše prenose s čovjeka na čovjeka i u vrlo kratko vrijeme može da oboli veliki broj ljudi.

“U tom smislu se pripremamo. Pratimo situaciju, pet profesora iz Turske je, uz posredstvo turskog konzula i TIKa-e, došlo da edukuju naše zdravstvene radnike, imali smo predavanja vezana za vakcinacije da edukujemo naše zdravstvene radnike, što je još bitnije da vidimo način da obnovimo opremu i što bolje se pripremimo za neku vanrednu situaciju.

Dali smo do zanja Opštoj bolnici i Domu zdravlja da je virus prisutan i da preduzmu mjere da bi se u roku od 24 sata vratili“, kazao je Spahić, dodavši da je virus izgubio svoju pategonost i virulenciju, ali da nas je naučio da moramo biti obazrivi i uvijek računati na neizvjesnost.

Dvije godine nakon što se u Novom Pazaru desio udarni val korone i iza sebe ostavio veliki broj umrlih, dr Spahić ocjenjuje da težak period za koji treba uzvršiti analizu.

“U narednom periodu treba izvršiti analizu, zbog nas samih koji smo tu radili, a i zbog narednih generacija kako bi znali šta smo to mi preduzeli i kako bi imali više iskustva. Stava sam da treba izvesti neke zaključke i sve to ostaviti u pisanoj formu. Od tog trenutka, kao i 2021. kada smo imali mnogo više pacijenata i zdravstveni sistem izdržao, bio u težoj situaciji, se mnogo promjenilo. Kao grad i sredina nismo prepoznali sve ovo, nismo se ozbiljno pozabavili problemom, govorili smo da to nije virus nego da nas neko zaprašuje.

Bilo je mnogo dezinformacije, one su nažalost pobjedile one prave informacije i desilo nam se ono što nam se desilo. Dobro je što smo stekli iskustvo, kadrovski i opremom se pojačali i opremili”, kazao je dr Spahić iznoseći ljudski stav i izražavajući nadu da se to nikada više neće ponoviti.

Tokom juna i jula 2020. godine Novi Pazar, Sjenicu i Tutin je zahvatio valu pandemije. Živote je izgubio veliki broj ljudi, a na stotine, prema nekim procjenama, hiljade, je bilo zaraženo i oboljelo. Prema zvaničnim potvrdama najveća smrtnost u Srbiji, za ovaj period, zabilježena je u Novom Pazaru.

Odgovornost zbog velikog broja umrlih i oboljelih, kao i o stanju u zdravstvenim ustanovama i organima vlasti niko nije preuzeo. Ukupni podaci o preminulima, broju zaraženih, načinu liječenja ili eventualnim propustima od strane odgovornih u državi, do danas nisu saopšteni.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA