BNV: Nastava na bosanskom jeziku zajednički put i proces implementacije u kojem ne postoji druga strana

Podijelite:

Zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nastavili su sa posjetama osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Oni su danas posjetili novopazarske osnovne škole u Lukarima, Muru i „Jovan Jovanović Zmaj“ i za učenike u nastavi na bosanskom jeziku predali komplete lektira koje su Vijeću uručene od strane donatora koji je želio da ostane anoniman.

Predsjednik Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Dženis Šaćirović je rekao da je tokom ovih susreta naglašeno da je nastava na bosanskom jeziku zajednički put i proces implementacije u kojem ne postoji druga strana.

„Započeli smo i  nastavljamo posjete sandžačkim školama. Posjetili smo škole u Tutinu, uskoro ćemo završiti posjete školama u Novom Pazaru. Izrazili smo zadovoljstvo da imamo mogućnost da posjetimo rukovodioce škola, nastavnike i da posebno razgovaramo oko nastave na bosanskom jeziku. U prijatnim razgovorima razmijeni smo mišljenja, naglasili da je ovo zajednički put i proces i da ne postoji jedna ili druga strana u procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku i da trebamo zajedno raditi“, rekao je Šaćirović.

Dodao je da su tokom ovih razgovora sastavili zapisnike, primili sve sugestije i da će naredni koraci biti usmjereni da se zajednički i intenzivnije okupe oko ovog pitanja i nastavu na bosanskom jeziku sprovedu do kraja.

„Nećemo biti zadovoljni dok sto posto ne postoji nastava na bosanskom jeziku, ali izražavamo posebno zadovoljstvo prema svima koji su doprinijeli da taj procenat raste i da danas postoje škole koje su sa sto posto i preko osamdeset posto. Nastojat ćemo da pomognemo svima ostalima da to bude tako“, poručio je on.

Ovo su prve zvanične posjete osnovnim i srednjim školama od strane predstavnika novog saziva predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije