BNV: Popis stanovništva veoma važan za Bošnjake

Foto: BNV

Podijelite:

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić sa saradnicima primila je u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru Emira Zlatara sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva.

Kako su iz BNV obavijestili javnost putem zvanične fejsbuk stranice na sastanku je razgovarano o obilježavanju Dana Bošnjaka, odnosno dana kada su na Svebošnjačkom saboru 28. septembra 1993. godine Bošnjaci vratili vjekovno ime naroda i svog jezika.

Sagovornici su još jednom podvukli važnost predstojećeg popisu stanovništva za Bošnjake u Srbiji koji nas očekuje tokom oktobra 2022. godine.

Na svojoj 9. sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća održanoj sredinom maja 2022. godine u Mostaru donijeta je odluka da se ove godine centralna svečanost obilježavanja 28. septembra bude u Sandžaku u Novom Pazaru.

Bošnjačka vijeća u regionu su uspostavila posebno tijelo – Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koje broji po dva predstavnika svakog od vijeća, a čiji je zadatak da u narednom periodu usmjere djelovanja bošnjačkih vijeća, posebno iz oblasti promocije i zaštite bosanskog jezika, književnosti i kulturnog identiteta Bošnjaka u cjelini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije