14.5 C
Novi Pazar
04/06/2023
NaslovnicaDruštvoBNV: Zaustaviti i onemogućiti političku dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom

BNV: Zaustaviti i onemogućiti političku dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić upila je danas dopis visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijanu Šmitu sa zahtjevom da u Bosni i Hercegovini izmjenama Ustava i zakonskim rješenjima zaustavi i onemogući dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu.

„Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vas da korištenjem vaših ovlašćenja ispunite ovaj naš zahtjev i time pošaljete jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.“ – istakla je Curić.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća kažu da Bošnjake Sandžaka posebno zabrinjava učestalo održavanje nenajvaljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga i vojne tehnike kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak, a da će usvajanjem ovog zahtjeva Visoki predstavnik sprečiti srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu prijetnju da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice.

„Dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko državno rukovodstvo da ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurnim u Republici Srbiji.“ – kaže u dopisu predsjednica Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao aktivni učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštivanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen čin, zaključuju u pismu upućenom Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku međunarodne zajednicu u Bosni i Hercegovini.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA