14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaSandžakBNV značajan faktor u objedinjavanju interesa Bošnjaka Sandžaka

BNV značajan faktor u objedinjavanju interesa Bošnjaka Sandžaka

Potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica spoljnih poslova dr. Bisera Turković sa saradnicima posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće i sastala se sa predsjednicom Vijeća dr. Jasminom Curić.

Na sastanku je bilo riječi o stanju i položaju Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji, posljednjim događajima u Bosni i Hercegovini ali i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Predsjednica Vijeća istakla je zahvalnost ministrici Turković na zalaganju za realizovanje otvaranja Generalnog konzulata BiH i podsjetila da je inicijativa za otvaranje potekla upravo u Bošnjačkom nacionalnom vijeću na Dan zastave sandžačkih Bošnjaka.

 „Inicijativa za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru nastala je 11. maja 2019. godine prilikom zvanične posjete predsjedavajućeg predsjedništva BiH gospodina Šefika Džaferovića, tu inicijativu je ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković zajedno sa svojim timom energično i hrabro realizovala zbog čega joj se u ime svih Bošnjaka u Sandžaku zahvaljujemo“, kazala je predsjednica i dodala da je konzulat BiH hitorijski događaj za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji obzirom da je Bosna i Hercegovina njihova matična zemlja.

„Otvaranje konzulata BiH je jedan važan korak ka dobrim bilateralnim odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine, također je historijski događaj za Bošnjake, obzirom da je Bosna i Hercegovina matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili“, naglasila je predsjednica.

Ministrica Turković je naglasila da je Bošnjačko nacionalno vijeće institucija koja okuplja sve Bošnjake na ovim prostorima zbog čega je od izuzetnog značaja i izrazila nadu da će Generalni konzulat BiH doprinijeti daljem razvijanju jedinstva i saradnje kako između Bošnjaka tako i sa ostalim narodima koji žive u Srbiji.

„Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje u Novom Pazaru, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i imati sastanak sa ljudima koji objedinjuju interese Bošnjaka u Republici Srbiji, u ovoj regiji, ne samo u Novom Pazaru nego i u gradovima gdje živi bošnjačko stanovništvo.

Bošnjačko nacionalno vijeće ima izuzetan značaj upravo kao faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili svoju političku opredijeljenost i participaciju. Međutim, ono što jeste posebno značajno je upravo to njihovo zajedništvo koje nadjačava političke grupacije i političke podjele, značaj je u njegovanju kako kulturne pripadnosti, vjerske pripadnosti, tako isto i političkog objedinjavanja na ovim prostorima. Nadam se da će Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru koji je otvoren doprinijeti i daljem razvijanju jedinstva ne samo između Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nego isto tako i saradnje sa ostalim narodima koji žive ovdje u Republici Srbiji“, kazala je Turković.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru otvoren je 23. avgusta tekuće godine, a na otvaranju su prisustvovale mnoge zvanice iz političkog i društvenog života Sandžaka i Srbije.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA