Bošnjaci u Srbiji registrovali 14 stranaka, Mađari „samo“ sedam

Podijelite:

Bošnjačko srpski savez (BOSS) četrnaest je registrovana politička stranka Bošnjaka u Srbiji, što je za tri stranke više u posljednje 4 godine, za isto vrijeme Mađari, kao najbrojnija manjinska zajednica u Srbiji imaju „samo“ sedam političku stranaka.

U Registru političkih stranaka koje su registrovane kao stranke bošnjačke nacionalne manjine su, kao najstarija registrovana Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, Sandžačka demokratska partija (SDP) na čijem čelu je Nihad Hasanović i Stranka pravde i pomirenja (SPP) koju predvodi Usame Zukorlić.

Javnosti se nedavno predstavio i Bošnjačko srpski savez Samira Tandira, bivšeg funkcionera SPP, a ograničenu ulogu u političkom životu imaju Sandžačka narodna partija, koju vodi Latif Đerlek, nakon što se njen osnivač Mirsad Đerlek učlanio u Sprsku naprednu stranku, kao i Stranka za Sandžak Fevzije Murića, člana Gradskog veća Novog

Na papiru postoje, mada nisu preterano aktivne, Bošnjačka narodna stranka Muja Mukovića i Narodni pokret Sandžaka Džemaila Suljevića, te Sandžačka liberalna stranka Hivza Škrijelja, bivšeg visokog funkcionera SDP-a i Bošnjačka demokratska zajednica, na čijem čelu je Emir Elfić, nedavno opozvani ambasador Srbije u Libanu.

Široj javnosti gotovo su nepoznate Demokratska partija Sandžaka Zulkefila Sadovića i Bošnjačka građanska stranka Jasminka Hadžisalihovića.

Interesantno je da su Bošnjačko demokratska stranka Sandžaka Esada Džudža i Reformisti Sandžaka Zekirije Dugopoljca izbrisane i ne vode se kao aktivne političke organizacije.

Posle Bošnjaka, najviše registrovanih stranaka u Srbiji, po sedam, imaju Mađari, Albanci, Rusi, Romi i Slovaci.

Vlasi su okupljeni oko pet partija, Bugari četiri, Bunjevci i Makedonci tri, dok su Grci, Rusini, Hrvati, Crnogorci i Rumuni do sad osnovali po dve partije, a Goranci samo jednu.

U Srbiji je ukupno registrovano 125 političkih partija, od kojih je 75 manjinskih, koje bi, na osnovu Zakona o političkim partijama, trebalo posebno da predstavljaju i zastupaju interese nacionalne manjine, štite i unapređuju njihova prava.

Političku stranku nacionalne manjine može osnovati 1.000 punoljetnih i poslovno sposobnih građana Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije