Crveni križ FBiH: Isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i hrana na putu za USK

Podijelite:

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) uputio je u utorak određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja u Unsko-sanskom kantonu koja su pogođena poplavama u protekla dva dana, prenosi Anadolija.

“Prema potrebama Crvenog križa USK na teren šaljemo čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu. Također, posredstvom Društva Crvenog križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće”, istakao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je, u Bihaću, uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa. Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć. Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode.

– Stanovnici Sanskog Mosta zabrinuti zbog rasta vodostaja rijeke Sane

Vodostaji rijeke Sane i njenih pritoka su u porastu. Najteža situacija je u mjestima Vrše, Neprelje, Stari Majdan,Trnova, kao i u naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izišli iz svojih korita i stigli do objekata, od kojih su pojedini poplavljeni.

Vodostaj Sane u 14 sati bio je 390 centimetra i rijeka se u priobalnim područjima izlila iz korita.

Zbog čestih poplava građani su u strahu.

“Situacija je teška, vodostaji su u porastu, za sat vremena Sana naraste za tri do pet cemtimetara. Ne znamo tačno koliko je objekata pod vodom ali se trudimo svima pomoći. Na terenu je i Služba za spašavanje na vodi, starijim osobama dostavljamo lijekove i hranu i gdje je moguće, izmještamo ih u više spratove kuća. Dosadašnja iskustva i kiša koja još uvijek pada bude kod građana paniku, a mi se trudimo situaciju održati pod kontrolom”, kaže Said Ramić, pomoćnik načelnika Općine Sanski Most za civilnu zaštitu.

Općinski štab Civilne zaštite Općine Sanski Most jučer je proglasio stanje prirodne nesreće na području ove općine.

U skladu s odlukom sinoć u 22 sata aktivirana je sirena za uzbunjivanje.

Tagovi: BiH poplave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije