Desanta niških specijalaca nad Novim Pazarom: Motivi loši, podsjeća na one za vrijeme agresije na Bosnu

Foto: Medin Halilovič/SNews

Podijelite:

Narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović reagirao je povodom obuke borbenih timova i desanta padobranaca Vojske Srbije, sinoć iznad Novog Pazara, ističući da je to krajnje neprihvatljivo jer za Bošnjake šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i povjerenja u državu i njene oružane snage.

On je za SNews izjavio da ne vidi nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vježbe.

“Motivi za to su vrlo opasni i loši. Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteru prošle godine održale vježbe bojevom municijom, bezočno uništavani prirodni potencijali i, još gore, zastrašivano, pa i raseljavano lokalno stanovništvo. Sada imamo i iznenadne upade i desante na naseljene gradove Sandžaka, koji po svemu podsjećaju na one za vrijeme agresije na Bosnu. Šta je sljedeće?”, upitao je zastupnik SDA Sandžaka.

Prema njegovom mišljenju, umjesto da država i vojska nađu način kako da povećaju narušeno povjerenje Bošnjaka i građana Sandžaka, naročito u policijske i vojne uniforme, “oni se odlučuju da u noćnim satima prepadaju ljude, upadaju i remete njihov mir”.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i ono drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i povjerenja u državu i njene oružane snage”, poručio je Imamović.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac ranije danas nije mogao da povtdi da li je Vojska Srbije prethodno najavila održavanje ove vojne vježbe u rejonu Novog Pazara.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić je rekla da od ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova ne dobijaju takvu vrstu obavještenja i da su o tom događaju saznali iz medija.

“Kad god saznamo da se izvode neke vojne ili policijske vježbe kao Bošnjačko nacionalno vijeće reagujemo i ovoga puta ćemo sagledati tu aktivnost i na organima Vijeća odlučiti.

Pripadnici 63. padobranske brigade realizovali su sinoć padobranske skokove u noćnim uslovima u širem rejonu Novog Pazara.

Obuci borbenih timova 63. padobranske brigade u noćnim uslovima prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, foto: Vojska Srbije

Kako je saopštila Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije noćni skokovi iz različitih tipova vazduhoplova predstavljaju jedan od važnijih segmenata napredne padobranske obuke, koja se realizuje sa ciljem uvježbavanja i provjere osposobljenosti specijalnih timova 63. padobranske brigade za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja.

“Kontinuiranom realizacijom kompleksne borbene obuke u svim vremenskim i zemljišnim uslovima obezbjeđuje se vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika 63. padobranske brigade i unaprjeđuje ukupna sposobnost ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja”, navedeno je u saopštenju.

Desant i vježba vojnih, generelano, padobranaca nad Novim Pazaraom nikada ranije nije zabilježena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije