Đukanović raspisao parlamentarne izbore: Na birališta ćemo 11. juna

Foto: fb/predsjednikcg

Podijelite:

Vanredni parlamentarni izbori biće održani 11. juna, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na današnjoj konferenciji za medije.

“Jedini način je bio skraćenje mandata Parlamentu i raspisivanje izbora, nakon kojih ćemo dobiti novu Vladu koja će raditi u punom kapacitetu”, kazao je Đukanović.

– Pokušaj formiranja Vlade pokazao da nema većine

Prema njegovim riječima, parlamentarna većina pokazala je neodgovornost.

“Pokušaj formiranja Lekićeve vlade pokazalo je da nema većine”, ističe Đukanović.

Đukanović je kazao i da ne postoji pravna norma koja zabranjuje održavanje izbora i popisa, već samo preporuka.

Poručio je da je Crnoj Gori prijeko potrebna normalizacija društvenih okolnosti kako bi povratila društveni prestiž koji je mukotrpno sticala od obnove nezavisnosti.

Đukanović navodi daje Zakon o predsjedniku, iako po njegovom mišljenju neustavan, dio pravnog sistema i da će tako biti dok ga ne isključi Ustavni sud.

“Ozbiljan odnos prema ono što je politička realnost naveo me na taj rezon i činjenicu da je taj zakon dio pravnog sistema. Oni koji su ga inicirali htjeli su da zaobiđu poziciju predsjednika”, objašnjava Đukanović.

– Pozvao sam se na pravo koje mi daje Ustav

Kako dodaje,po Ustavu predsjednik ima pravo da ukazom raspusti parlament, što je i učinio.

“U ukazu se pozivam upravo na pravo koje mi daje Ustav, mislim da je sve ovo utemeljeno u ustavnim nadležnostima predsjednika i nema nikakve zebnje”, istakao je predsjednik.

Ponovio je i da je raspoložen za dijalog, sa bilo koje adrese.

“Dijalog je važan za stabilnost, podizanje nivoa demokratske kulture, a do čega taj dijalog može dovesti vidjećemo”, kazao je Đukanović.

Na pitanje zašto ranije nije raspustio Parlament, Đukanović je kazao da je bilo potrebno da prođe 90 dana roka za sastav Vlade.

“U međuvremenu su kreirali zakon, protivno svim upozorenjima. Dok Ustavni sud zakon ne stavi van funkcije on je u pravnom sistemu Crne Gore, iako je nasilno uguran u pravni sistem”, napomenuo je Đukanović.

– Od 11. juna Abazović i Adžić više neće moći da maltretiraju CG

Komentarišući izjavu Adžića da ukaz ne bi trebalo objaviti u Službenom listu, Đukanović je kazao da pokušavaju na svaki način da zadrže političku važnost.

“Od 11. juna više neće moći da maltretiraju Crnu Goru”, poručio je Đukanović.

Podsjetimo, Đukanović je juče donio ukaz o raspuštanju Skupštine, pozivajući se na ovlašćenja koja mu daje član 92 Ustava Crne Gore. Ukaz je stupio na snagu danom donošenja, a biće objavljen i u Službenom listu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije