Dokle je stigla obilaznica oko Novog Pazara?

Podijelite:

I u ovoj 2023. godini prolazak automobilom ili kamionom kroz Novi Pazar, za sve one koji jesu ili nisu u tranzitu, zbog uskih ulica predstavlja pravu vještinu

U selu Jerka, kraj Novog Pazara tadašnji predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsjednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin 30. novembra 2006. godine položili su kamen temeljac za izgradnju obilaznice oko Novog Pazara. Kako je tada saopšteno zaobilaznicu oko Novog Pazara zajedno će graditi Vlada Republike Srbije i Opština Novi Pazar.

Od ukupno 5,5 kilometara planirane zaobilaznice 2007. godine je izgrađeno 800 metara puta, jedan most, nekoliko potpornih zidova i regulisano je jedan dio korita rijeke Ljudske.

Predstavnici Vlade Srbije su 2014. i 2017. najavljivali nastavak izgradnje zaobilaznice, a to je učinjeno u 2018. godini kada je izgrađen dio put u dužini od 1.223 metra, do Vareva. Tokom 2019. asfaltirano je još 750 metara te dionice.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je tokom posjete Novom Pazaru izjavio da je prilikom izgradnje obilaznice bilo „dosta problema sa eksproprijacijom zemljišta, da cijena nije bila adekvatno procijenjena, ali da vjeruje da će ova dionica biti završena 2022 godine“.

Od Vareva ka Paralovu je krajem 2022. godine urađeno još 2,3 kilometra puta. Procjenjena vrijednost tih radove bez PDV-a je 166.666.600 dinara, odnosno oko 1,418 miliona eura.

Vrijednost investicije na početku izgradnje bio je 5,5 miliona eura, a dosadašnji tok radova pratili su problemi oko eksproprijacije zemljišta i nedostatak finansijskih sredstava. Sve dosadašnje radove je izvodio “Novi Pazar put”.

Od skora je urađena saobraćajna signalizacija na trasi koja završava u livadi.

Odbornik u gradskoj skupštini i građevinski inžinjer, Edin Zećirović ocjenjuje da realan rok za izgradnju ove dionice nije bio duži od dvije godine i da, sem mosta u naselju Jerka, koji je napravljen na početku izgradnje, nije bilo realnih prepreka da se ona do sada ne završi.

“Zašto je taj rok od dvije godine probijen, pa umjesto dvije imamo 18 godina to bi trebalo da objasne oni vrli stručnjaci koji ovih 18 godina obnašaju razne funkcije u lokalnoj samoupravi vezano za infrastrukturu i građevinarstvo. Znam da su vrlo vješti u prebacivanju izgovora, prebacivali su odgovornost na mještane da traže nerealne cijene za otkup zemljišta za eksproprijaciju. Sve su to izgovori. Vi vidite da ova zaobilaznica danas ima završetak u nečijoj livadi. Radovi su išli dinamikom izbora”, istakao je on, dodavši da je ova zaobilaznica služila za slikanje lokalnih ali i političara sa viših instanci u državi.

Prema riječima Zećirovića do sada urađena dionica ima nepregledne raskrsnice sa lokalnim putevima, čime na putevima državne kategorizacije nisu urađeni kružni tokovi i time ispoštovani standardi bezbjednosti u saobraćaju.

“Ovo će, ako nekada ova bude obilaznica stvoriti dodatne probleme. Siguran sam da će se desiti ogromna zakrčenja i neko će se sjetiti da će nam trebati kružni tokovi. Možete misliti kad ovdje navučete desetak hiljada vozila u toku dana i kad nekome padne na pamet da ponovo vrši eksproprijaciju zemljišta i radi kružne tokove, kakav će to saobraćajni kolaps da izazove, ako uopšte do toga dođe.”, ukazao je on, uputivši apel na  nadležne da poprave stvari dok ne bude kasno.

Jedan od razloga što ova dionica do sada nije završena što, kao i na početku, nije definisan izlaz zaobilaznice i njeno uključenje na magistralni put u naselju Mur, smatra Zećirović.

Izgradnja prstena oko Novog Pazara, prema njegovom mišljenju, ovom dinamikom bila bi za sto godina.

“Naravno to u planovima sve postoji, to je na papiru, sve idealno i sve sjajno. Međutim, kada to treba realno, na teren da se prenese, po ovoj dinamici realno za očekivat, da se taj prsten oko Novog Pazar dovrši negdje do 2123. godine, realno bez ikakve patetike i ironije”, rekao je on.

Iz gradske uprave Novog Pazara su odbili da ispred kamera Behar TV govore o ovoj temi. Na pitanja koja se odnose na izgradnju obilaznice oko Novog Pazara, zvanično su naveli da to nije u njihovoj, odnosno da je u isključivoj nadležnosti JP “Putevi Srbije”.

Zbog nepostojanja alternativnog putnog pravca kroz uže gradsko jezgro Novog Pazara prolaze teški kamioni što često izaziva gužve u saobraćaju.

Zaobilaznica oko Novog Pazara bi trebalo da rastereti gust saobraćaj kroz naselje Selakovac i tranzitom poveže putne pravce od Novog Pazara prema Tutinu i Sjenici, Kraljevu i centralnoj Srbiji, odnosno prema Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije