Donijeta odluka: Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj 14. maja

Foto: Aytaç Unal / AA

Podijelite:

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potpisao je u petak Odluku o raspisivanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji za 14. maj ove godine, javlja Anadolija.

“S ovlastima koje mi daje član 116. našeg Ustava, potpisao sam Odluku za održavanje izbora 14. maja, koji su trebali biti održani 18. juna 2023.”, rekao je Erdoan u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari.

Odluka će sutra biti objavljena u Službenom listu Republike Turske.

“I u izbornom procesu naš program će se sastojati od liječenja rana stradalih u zemljotresima i nadoknade ekonomske i socijalne štete od ove katastrofe“, rekao je Erdoan.

Govorio je o zadatim ciljevima u regijama pogođenim razornim zemljotresima.

“Cilj nam je za godinu izgraditi i oštećenim predati 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća“, rekao je Erdoan, te dodao:

“Odlučni smo korak po korak raditi dok ne stvorimo nove, sigurne i mirne životne prostore za naših 3,5 miliona ljudi.“

Turski narod će 14. maja izabrati ne samo predsjednika već i 600 zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Turski birači su 2017. godine putem referenduma odlučili prijeći s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja. Od 2018. Turska je ukinula funkciju premijera i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti

Tagovi: izbori Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije