16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaDruštvoDržavni univerzitet u Novom Pazaru od 6. do 9. juna stecište nauke

Državni univerzitet u Novom Pazaru od 6. do 9. juna stecište nauke

Međunarodna konferencija za elektroniku, telekomunikacije, računovodstvo, automatiku i nuklearnu tehniku „ETRAN 2022“ počela je 6. juna na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru.
Otvarajući ovaj značajan skup, prof. dr Milica Đurić Jovičić, direktor Fonda za nauku Republike Srbije, istakla je da je za 282 aktuelna naučna projekta izdvojeno 43 miliona evra, a da će u narednih mjesec dana biti otvorena dva nova programa za finasiranje nauke.


Prema njenim riječima na „ETRANU“ su ove godine zastupljene veoma aktuelne teme vezane za energetiku, električna vozila, zaštitu životne sredine, digitalizaciju u nauci i digitalnu forenziku.


„Okrugli sto o naučno-tehnološkim potencijalima Srbije biće prilika da se pokrene važan dijalog o intenzivnijoj saradnji nauke i privrede u stvaranju rešenja koja će unaprijediti različite oblasti života“- istakla je Milica Đurić Jovičić.


Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović naglasio je da je glavni smisao ovog naučnog skupa „povećanje i razmena znanja i ideja“.
Predsjednik Organizacionog odbora konferencije „ETRAN“ i potpredsjednik Udruženja profesora emeritusa državnih univerziteta Republike Srbije prof. dr Ćemal Dolićanin istakao je da je konferencija “ETRAN” najstarija i najuglednija naučno-stručna konferencija u zemlji i regionu, sa preko pola vijeka tradicije i desetinama hiljada publikovanih radova.


Predsjednik „ETRANA“ prof. dr Vladimir Katić govorio je o značaju naučnog skupa, čija se tradicija duga 65 godina nastavlja i ove godine, organizacijom 66. nacionalne konferencije i 9. međunarodne konferencije. U ime Konferencije univerziteta Srbije skup je pozdravio prof. Dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, ocenjujući da je jedan od najvažnijih zadataka da se širi mreža mladih istraživača.


Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Dragoslav Šumarac naglasio je da će ova visokoškolska ustanova podržavati i okupljati eminentne stručnjake iz čitavog sveta, kako bi naša zemlja stvorila uslove za tehnološki napredak cijelog društva.


Skup su pozdravili i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.


Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru sutra će biti organizovana i Sedma međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2022)“.


Glavni cilj ovog tradicionalnog naučnog skupa je razmena ideja i saznanja i unapređenje kvaliteta ovih naučnih oblasti. Dvije međunarodne naučne konferencije će okupiti više od stotinu univerzitetskih profesora, naučnika i istraživača u oblasti tehničkih i matematičkih nauka.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA