14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaĐukanović: Članstvo Zapadnog Balkana u EU je geopolitička investicija u svjetski mir...

Đukanović: Članstvo Zapadnog Balkana u EU je geopolitička investicija u svjetski mir i stabilnost

IzvorCDM

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je jasno poručio da je važno razumjeti da je članstvo Zapadnog Balkana u EU geopolitička investicija u svjetski mir i stabilnost.

“Ako je suditi na osnovu onog što radimo od formiranja nove Vlade to je da ostvarimo što više na  evropskom planu. Crna Gora je pokazala da je funkcionalna parlamentarna demokratija, imala je demokratski kapacitet za mirnu promjenu vlasti. U parlamentu je smijenjena Vlada koja se pokazala kao nekompetentna”, rekao je Đukanović danas nakon susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Razgovarali o stanju u regionu. Bilo je izvjesnog usporavanja u realizaciji ciljeva proširenja na prostoru Zapadnog Balkana. Taj prostor je iskorišćen od zemlaja sa antievropske platforme. Stigla je agresija Rusije na Ukrajinu, što je agresija na evropsku bezbjednost. Upozorenje iz Ukrajine ukazalo je na potrebu žive dinamike EU prema Zapadnom Balkanu. Na nama je da taj komentum pravilno razumijemo. Da rekativiramo ekonomski potencijal. Crna Gora ima posebnu šansu i zadatak posebno jer je najdalje odmakla prema EU. Na nama je da realizujemo prioritete, vladavinu prava, efikasnost pravosuđa. Da ponudimo argumente evropskim partnerima da se založe za što brži prijem Crne Gore u EU. Važno je da razumijemo, članstvo Zapadnog Balkana u EU je geopolitička investicija u svjetski mir i stabilnost”, kazao je on.

Šarl Mišel je istakao da EU planira da nastavi sa snažnom podrškom  Crnoj Gori.

“Sada vrijeme da se ubrza integracija u EU tako što ćemo raditi sa svim institucijama u Crnoj Gori. Sljedeći korak je da se ispune sva mjerila u vladavini prava. Stojimo uz vašu zemlju i region. Obezbjeđujemo dugoročnu i kratkoročnu podršku, a tome u prilog je fond za Balkan vrijedan 30 milijardi eura. Zahvalni smo na bogatoj razmjeni mišljena”, naglasio je Mišel.

Prema njegovim riječima, korisno je slušati jedni druge.

“Ovo je mogućnost da gradimo zajedničku budućnost”, naveo je Mišel.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da Crna Gora bude sljedeća članica EU Mišel je istakao da misli da zaista ima puno napretka u Crnoj Gori.

“Vjerujem da će dodatni napredak biti narednih nedjelja. Naš pristup je prema zaslugama. Ako ima političke volje i reformi to može biti odličan signal za odnos EU prema zemljama Zapadnog Balkana”, poručio je predsjednik Evropskog savjeta.

On je govoreći o Otvorenom Balkanu rekao da Evropska unija podržava one inicijative koje ohrabruju saradnju.

“Bitno da bude inkluzivan proces. Ovaj proces može biti operativan. Moramo ohrabtiti sve napore koje podržavaju ekonomski razvoj. Više ekonomske saradnje može biti dobar korak ali poštujemo odluke svake zemlje ponaosob. Razumijem da je to inkluzivan proces”, dodao je Mišel.

Đukanović je govoreći o regionalnim inicijativama kazao da odluke o njima treba bazirati na procjenama vlastitih interesa i u svojim institucijama.

“Odluke treba da budu posljedica ozbiljnog sagledavanja interesa i odluka naših institucija. Saradnja mora biti zasnovana na evropskim vrijednostima. Na samitu Berlinskog procesa lansirana je ideja regionalnog tržišta. Mislim da treba korisiti kapacitet postojećih inicijativa. Ovo pitanje pretjerano politizovano i ne zaslužuje pažnju koja mu se posvećuje”, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je inicijativa Open Balkan potekla od strane euroskeptika.

“Ja smatram da nema mjesta euroskepticizmu. U to me uvjerio i Mišel danas. Mislim da je evropska budućnost sada dodatno osnažena zbog ruske agresije na Ukrajinu. Rusija djeluje destruktivno u odnosu na Evropu i pokušava da osnaži sve snage euroskepticizma. Otvorena je destruktivna plarforma djelovanja Rusije prema evropskom jedinstvu. Moramo da neutrališemo receptore za rusku destrukciju na Zapadnom Balkanu”, jasan je Đukanović.

Mišel je naveo da je EU zasnovana na tri stuba – mir, prosperitet i temeljne vrijednosti.

“Mislim da jako puno evropskih lidera vjeruju da je vrijeme da ubrzamo proces evropskih integracija. Želimo da iskreno razmijenimo stavove i da prepoznamo kako da radimo zajedno u budućnosti. Optimistčan sam jer vidim političku volju sa napretkom u zemlji. Bitno da i EU pošalje poruku da želi da ubrza porces”, zaključio je on.

Đukanović: Što se mene tiče lokalni izbori će biti održani 23. oktobra

Ne vidim nijedan razlog da više može doći do korekcije termina lokalnih izbora. Što se mene tiče, oni će biti održani 23. oktobra, rekao je Đukanović komentarišući špekulacije da će ponovo doći do odgađanja termina održavanja lokalnih izbora.

“Odluku o terminu održavanja lokalnih izbora dobio sam na bazi dvaput izglasanih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. Svjestan da to nije ustavno-pravno savršeno rješenje, ali odlučivši da poštujem ono što je donijela neupitna parlamentarna većina. Ne vidim nijedan razlog da više može doći do korekcije termina lokalnih izbora. Što se mene tiče, oni će biti održani 23. oktobra”, rekao je Đukanović.

O Željezari drugom prilikom

Đukanović je odgovarajući na pitanje šta je rekao radnicima Željezare na jutrošnjem sastanku i osjeća li odgovornost za tri neuspjele privatizacije te fabrike  rekao da šta god odgovorio, u percepciji dijela javnosti mora biti odgovoran “za sve što ne valja ovdje”.

“O tome ćemo pričati nekom drugom prilikom, a danas treba da se usresredimo na pitanja koja se tiču odnosa između EU i Zapadnog Balkana”, poručio je predsjednik Crne Gore.

IzvorCDM
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA