Džaferović: Scholz najavio jačanje Berlinskog procesa, važne su njegove osude secesionističke aktivnosti u BiH

Komentari:12

Podijelite:

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je u Solunu na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), gdje je održao bilateralne sastanke te učestvovao na večeri lidera s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

– Kancelar Scholz je poslao snažne poruke kada je u pitanju evropska budućnost zapadnog Balkana. Jasno je poručio da će doći do jačanja Berlinskog procesa, što nam je jako važno radi realizacije inicijative o Zajedničkom regionalnom tržištu. I jučer je na Samitu uz učešće svih u regionu, kao i država iz EU, jasno rečeno da regionalna ekonomska saradnja treba ići kroz okvir Berlinskog procesa – kazao je Džaferović za Fenu.

Dodao je da su važne osude secesionističke aktivnosti u BiH, koje je kancelar iznio tokom svoje posjete Beogradu.

– Nije slučajno u Beogradu poslana takva poruka. Zahvaljujući akciju međunarodne zajednice na čelu sa SAD, EU i Ujedinjenim Kraljevstvom, situacija je nešto stabilnija, ali imate još uvijek neke koji zazivaju disoluciju BiH. Oni očigledno neće prestati s time dok se ne suoče sa strategijom maksimalnog pritiska iz međunarodne zajednice. Ako nema drugog načina, a izgleda da nema, ja to podržavam jer mir i cjelovitost BiH, kao ugaoni kamen evropske sigurnosti, ne smije biti doveden u pitanje zbog ambicija provincijalnih političara u RS-u koji su pod ruskim utjecajem i koji su sebi umislili da mogu bez posljedica dovoditi u pitanje državu BiH – kazao je.

Na istupe člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorada Dodika, Džaferović se nije htio osvrtati.

– Radi se o istupima lica kojeg sve više izbjegavaju na međunarodnim skupovima, što govori o djelotvornosti njegovih istupa – kazao je Džaferović.

Džaferović je kazao da podržava ideju grčkog premijera da zapadni Balkan treba biti potpuno integrisan u Evropsku uniju do 2033. a da to vrijeme treba koristiti za sve snažnije institucionalne povezivanje regiona sa EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije