Entuzijazam i odlučnost u jačanju veze između Bošnjaka u dijaspori Sandžaku

Podijelite:

Predsjednik opštine Tutin, Salih Hot, srdačno je dočekao delegaciju Unije i izrazio radost zbog organizovanja Bošnjaka u dijaspori.

U svojoj poruci, pozvao je sve Tutince koji žive van rodne opštine da se aktivno uključe u rad i aktivnosti Unije, istakavši da su vrata opštine Tutin uvjek otvorena za njih i da su spremni za plodnu saradnju.

Mithat Bećirović, potpredsjednik Unije, naglasio je značaj ovog susreta, predstavljajući dosadašnje djelovanje Unije Bošnjaka dijaspore u dijaspori, ali i ambiciozne planove za buduće širenje uticaja u zemljama zapadne Evrope. Posebno je istakao ideju izgradnje centra za Bošnjake u dijaspori koji će imati sve potrebne resurse za očuvanje njihovog identiteta i kulture.

“Cilj nam je izgraditi centar koji će poslužiti kao model i inspiracija za slične projekte u drugim gradovima gde žive i rade Bošnjaci, a koji će im omogućiti očuvanje veza s našom matičnom Bosnom,” rekao je Bećirović.

Mithat Muslić je najavio da će niz aktivnosti i posjeta biti obostran, naglašavajući važnost jačanja veza između Unije i opština u Sandžaku. Očekuje se da će Unija organizovati prijem u dijaspori na kojem će prisustvovati predsjednici i gradonačelnici sandžačkih gradova i opština, kao i predstavnici Bošnjaka sa Kosova, Makedonije i matične Bosne.

“Nastavljamo nizati aktivnosti i posjete kako bismo izgradili još bliže veze među našim zajednicama i unaprijedili našu saradnju. Cilj nam je zajednički raditi na projektima od obostranog interesa i stvarati konkretne koristi za sve građane,” dodao je Muslić.

Posjeta opštini Tutin označila je početak plodne saradnje između Unije Bošnjaka dijaspore i ove sandžačke opštine. Njihov zajednički cilj je jačanje saradnje i prosperiteta za sve građane i očuvanje bogate kulturne baštine Bošnjaka. Nastavak ovog dijaloga obećava nove prilike za unapređenje kvaliteta života i prosperiteta u čitavom regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije