EP usvojio rezoluciju o spoljnoj politici: Srbija mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije

Podijelite:

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o primjeni zajedničke spoljne i sigurnosne politike EU, a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Od 641 poslanika za rezoluciju je glasalo 407,  protiv su bila 92, a suzdržanih 142.

EP u izvještaju drugi put zvanično zahtjeva od EU da zaustavi napredak pregovora sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahtjeva od kojih se najvažnijim smatra potpuno usaglašavanje spoljne i sigurnosne politike Srbije sa spoljnom i sigurnosnom politikom EU.

EP naglašava važnost potpunog usklađivanja posebno sa politikom sankcija protiv trećih zemalja. Žali zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU a posebno u pogledu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

EP navodi da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kad Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU.

U izvještaju EP podsjeća da se Srbija kao zemlja koja teži evrointegracijama – mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i poštovati prava Unije.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno ni politički obavezujuće za države članice EU, niti za ostale evropske institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije