Erdoan: Bez pokazivanja poštovanja prema islamu, Švedska da ne gaji velike nade o članstvu u NATO-u

Podijelite:

Osudivši subotnje spaljivanje Kur'ana u Stockholmu, predsjednik Republike Turske (Turkiye) Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je Švedskoj da neće dobiti podršku za članstvo u NATO-u ako ne poštuje Tursku i ne pokazuje poštovanje prema islamu, javlja Anadolija.

Turski predsjednik Erdoan predsjedavao je današnjom sjednicom Kabineta u Ankari, a potom u obraćanju naciji kazao da je raspravom utvrđeno da je nedjelja, 14. maj 2023. godine, najbolji datum za održavanje ovogodišnjih izbora u Turskoj.

“Ukoliko parlament ne bude imao dovoljnu većinu za to, iskoristit ću predsjedničke ovlasti i donijeti odluke da se izbori održe na taj datum“, poručio je Erdoan.

Turski predsjednik je kazao da na međunarodnoj sceni posljednjih dana posebnu pažnju pridaje pitanju dešavanjima u Švedskoj u kojoj se u subotu uz policijsko odobrenje dogodio skup na kojem je spaljen Kur'an.

Erdoan je oštro osudio spaljivanje Kur'ana u Švedskoj i poručio da niko nema slobodu vrijeđati vjeru muslimana ili drugih religija.

“Taj ružni čin u Švedskoj je uvreda za sve koji poštuju temeljna prava i slobode ljudi, a posebno za muslimane“, kazao je Erdoan.

Podsjetivši da se incident dogodio ispred turske ambasade u Stockholmu, Erdoan je poručio da oni koji su omogućili takvo nešto, ne mogu očekivati dobru volju Turske po pitanju švedskog zahtjeva za članstvo u NATO-u.

“Ukoliko ne poštujete Tursku i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om“, poručio je Erdoan.

Turski predsjednik Erdoan je i ovom prilikom osudio blagonaklonost švedskih vlasti spram aktivnosti terorističkih i antiislamskih grupa, što je i bio glavni prigovor Turskoj na zahtjev za prijem Švedske u NATO.

“Ukoliko toliko vole pripadnike terorističkih organizacija i antiislamiste, predlažemo im da i nacionalnu odbranu predaju njima u ruke“, poručio je Erdoan.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije