Erdoan: Broj poginulih u zemljotresima na jugu Turske povećan na 21.043

Podijelite:

Zemljotresi s epicentrom u Kahramanmarasu tri puta su jači i razorniji od prijašnje, najveće katastrofe iz 1999. godine, rekao je danas tokom posjete Diyarbakiru predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolija.

Zemljotres okarakterisan kao “katastrofa stoljeća” osjetio se na području od hiljadu kilometara, a destrukciju, kako je rekao Erdoan, izazvao je na području od 500 kilometara.

Erdoan je saopćio najnovije informacije u vezi s brojem stradalih kazavši da su “u zemljotresima na jugu Turske poginule 21.043 osobe, a spašeno je 80.097 povrijeđenih”.

“U zemljotresom pogođenim područjima, zajedno s ekipama iz drugih zemalja, aktivno je 160 hiljada spasilaca, medicinara i drugog osoblja”, rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je podsjetio da država nikada građane nije i neće ostaviti na cjedilu.

“Mi građane nikad nismo ostavili same i na ulici, možete se u potpunosti pouzdati u nas, svi državni resursi su mobilizovani”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako će svi i svi kapaciteti studentskih domova biti na raspolaganju građanima pogođenim zemljotresima, a da će univerziteti do ljeta raditi na daljinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije