Erdoan: EU se pokušava udaljiti od Turske, možemo se razići ako bude potrebno

Podijelite:

Europska unija se pokušava udaljiti od Turske, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), komentarišući izvještaj Europskog parlamenta za Tursku za 2022. godinu, te poručio kako će Ankara napraviti neophodne procjene i da se može razići s EU ako bude potrebno, javlja Anadolu.

Erdoan je govorio na konferenciji za novinare u Istanbulu pred polazak na sastanak Generalne skupštine UN-a u New Yorku sljedeće sedmice.

Govoreći o procesu pristupanja njegove zemlje Europskoj uniji, Erdoan je rekao kako će Ankara napraviti neophodne procjene oko nedavnog razvoja događaja.

“Nakon ovih procjena možemo se razići s EU ako bude potrebno”, poručio je Erdoan.

Komentarišući izvještaj Europskog parlamenta o Turskoj za 2022. godinu, Erdoan je poručio kako se “EU pokušava udaljiti od Turske”.

Erdoan se također osvrnuo na proces pristupanja Švedske NATO-u, još jednom poručivši kako ta zemlja mora ispuniti svoje obaveze.

“Prije svega, Švedska mora ispuniti svoju dužnost. Nije dovoljno pripremiti zakon, potrebno ga je provesti. Ako dopuštaju teroristima demonstracije pod zaštitom švedske policije, to znači da ne ispunjavaju svoje obaveze”, rekao je Erdoan, te dodao:

“Zapad uporno govori ‘Švedska, Švedska’. Mi kažemo da ne možemo reći da ili ne dok naš parlament ne odluči.”

Turska je proširila prijedlog za vođenje trosmijernih pregovora o azerbajdžanskoj regiji Karabah, uključujući te dvije zemlje i susjednu Armeniju, istovremeno izražavajući spremnost za četverostrane razgovore koji bi uključivali Rusiju, rekao je danas Erdogan.

“Njima (Azerbajdžanu i Armeniji) smo prenijeli naš prijedlog za trilateralni sastanak pod našim vodstvom. Osim trilateralnog pristupa, dali smo i četverostrani prijedlog”, kazao je Erdogan,

Rekao je kako na to još nije bilo odgovora, napomenuvši da će o tome razgovarati sa svojim azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

Tagovi: Erdoan Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije