Erdoan nakon sastanka sa Đukanovićem: Odnosi Turske i Crne Gore na najvišem nivou

Podijelite:

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoan) izjavio je da podržava brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom (EU) i euroatlantskim institucijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijateljstvo Turske i Crne Gore traje stoljećima, istakao je Erdoan u obraćanju u Istanbulu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji se nalazi u radnoj posjeti Ankari.

Erdoan je istakao da bošnjačka i albanska zajednica i više od 150 hiljada građana crnogorskog porijekla u Turskoj predstavljaju izuzetan most prijateljstva i bratstva između dvije zemlje.

Rekao je i da su na najvišem nivou odnosi Turske i Crne Gore, koje, kako je istakao, dijele zajedničku istoriju i kulturu.

Turski predsjednik je kazao da su tokom prošlogodišnje posjete Crnoj Gori postavili cilj da povećaju trgovinsku razmjenu na 250 miliona dolara.

“Podaci u prvih 11 mjeseci ove godine povećani su za 49 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupne turske investicije u Crnoj Gori su premašile 67 miliona dolara. Broj turskih kompanija koje investiraju u Crnoj Gori trenutno je 3.800. Turske kompanije imaju važne projekte, posebno u oblasti infrastrukture, građevinarstva, turizma i sektora usluga. Uvjeren sam da će naš privatni sektor nastaviti sa uspješnim inicijativama u Crnoj Gori kao i na cijelom Balkanu”, naglasio je Erdoan.

Napomenuo je da Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) provodi brojne aktivnosti u oblasti restauracije, obrazovanja i zdravstva u Crnoj Gori, a Institut “Yunus Emre“ djeluje u oblasti umjetnosti i kulture.

“TIKA je do danas realizovala više od 400 projekata i aktivnosti u Crnoj Gori ukupne vrijednosti više od 20 miliona eura”, naveo je turski predsjednik.

Erdoan je istakao da je sa Đukanovićem osim o dešavanjima na Balkanu razgovarao i o drugim važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

“Posebnu važnost pridajemo očuvanju stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i ekonomskom razvoju regiona. Crna Gora, kao važan dio Balkana i Evrope, također daje značajan doprinos miru i stabilnosti. Svoje aktivnosti u tom pravcu uspješno provodi u sklopu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kojim Crna Gora predsjedava od jula. Cijenimo brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom i euroatlantskim institucijama. Iskreno ohrabrujemo i podržavamo Crnu Goru, našu NATO saveznicu, da postane punopravna članica Evropske unije”, istakao je Erdoan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije